27 Ιουλ 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ,,,,,,!

Σε δέκα ημέρες θα επανεξεταστούν τα όρια ανάληψης από τις τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επικαλούμενος ενημέρωση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνα με την οποία υπάρχει πλεόνασμα από τον μηχανισμό του ELA.


Ήδη, η ΕΣΕΕ ζήτησε την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή 5.000 ευρώ το μήνα.
«Είναι θετική η ενημέρωση του διοικητή της ΤτΕ ότι υπάρχει πλέον πλεόνασμα ELA το οποίο θα αυξάνεται και θα επανεξεταστούν σε 10 ημέρες τα μέτρα χαλάρωσης και τα όρια ανάληψης. Εξίσου ενθαρρυντική είναι η διαβεβαίωση ότι παρά το γεγονός ότι οριστική λύση θα υπάρξει στο τέλος του χρόνου και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ο κίνδυνος του bail in σύμφωνα και με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» αναφέρει συγκεκριμένα σε σημερινές δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης.
Σε ενημερωτικό σχετικά με τα μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών που ελήφθησαν την Παρασκευή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΣΕΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

-Η σημαντικότερη χαλάρωση των capital controls είναι η αύξηση του ορίου της αξίας των εμβασμάτων που θα εγκρίνονται από κάθε τράπεζα για εισαγωγές έως 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, ενώ πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ τα αιτήματα θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου. Μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων, καθώς θα πλησιάσουμε περισσότερο, στο μέσο όρο των μηνιαίων αναγκών του εξωτερικού εμπορίου. Τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν τη τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. -Εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας, φαίνεται να έχει γίνει δεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και αναμένεται η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα στοχεύει στη διευκόλυνση όλων όσων έχουν εκδώσει επιταγές και δεν έχουν πληρώσει λόγω της επιβολής των capital controls. Μετά τη τραπεζική αργία, περίπου το 30%, δηλαδή σχεδόν μία στις τρεις επιταγές δεν έχουν αντίκρυσμα και απαιτείται αλλαγή του νόμου της προθεσμίας των οκτώ ημερών πριν σφραγιστούν, γιατί πολλοί κινδυνεύουν να μπουν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, χωρίς να έχουν ευθύνη, καθώς περιμένουν να εισπράξουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

-Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, γίνονται διευκολύνσεις για τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στις επιχειρήσεις, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ημερησίως για τις ναυτιλιακές εταιρείες και κατά περίπτωση για άλλους κλάδους της οικονομίας που τεκμηριώνουν εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Η υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1561-24/7/15 δίνει παράλληλα την δυνατότητα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ.

-Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος να ενημερώσει εγκαίρως με εγκυκλίους τα 2.500 υποκαταστήματα για τις τραπεζικές εργασίες που είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν στις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Επίσης αναμένει τις νέες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα επιλύονται τα πρακτικά προβλήματα που βεβαίως συνεχίζουν να υπάρχουν καθημερινά, στις τραπεζικές συναλλαγές.


Πηγη