8 Ιουλ 2015

ΒΕΡΟΙΑ - ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ !

Φέτος το καλοκαίρι ανοίγοντας την πόρτα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας με έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι «Εδώ δεν είναι ‪‎βιβλιοθήκη…»! Συνεχίζουμε την Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της ‪‎ανάγνωσης και της ‪ δημιουργικότητας, που για πρώτη φορά οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του ‪Future Library και αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Με τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…», παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, υπάλληλοι και χρήστες των βιβλιοθηκών καλούνται να ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εργαστήρια τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη. Μπορεί να γίνει χώρα θαυμάτων, κρυψώνα θησαυρών, μηχανή του χρόνου, χάρτης, μουσείο, μια μεγάλη κουφάλα σ’ ένα δέντρο ή ένας αρωματικός κήπος. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή. Σας περιμένουμε…

ΙΟΥΛΙΟΣ 2015
Εργαστήρια για παιδιά 4-13 ετών
Εγγραφές από Τετάρτη 8 Ιουλίου

Δευτέρα 13, Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Ιουλίου, 4.00-6.00 το απόγευμα. (Κύκλος 3 συναντήσεων).
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι σκακιέρα.
Μαθαίνουμε να παίζουμε σκάκι. Ελάτε να γνωρίσετε το μαγικό κόσμο του σκακιού. Με τον Σάκη Τριανταφυλλίδη. Με προεγγραφή.  Στο Maker Space στον 1ο όροφο. Τμήμα αρχαρίων για παιδιά 6-12 ετών.

Τρίτη 14 Ιουλίου, 10.30-11.00, το πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η χώρα των «άγριων πλασμάτων»
Όταν Max βάζει το κοστούμι του λύκου και κάνει αταξίες, η μητέρα του τον αποκαλεί «Wild Thing» και τον στέλνει για ύπνο χωρίς δείπνο. Τι θα συναντήσει άραγε στον μαγικό κόσμο των άγριων πλασμάτων…Αφήγηση του παραμυθιού «Where the wild things are» του Maurice Sendak και δημιουργική απασχόληση. Από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς. Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 14 Ιουλίου, 5.00-6.30 το απόγευμα
Προβολή της παιδικής ταινίας “Where the wild things are” στα αγγλικά.
Από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς. Στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης. Χωρίς  προεγγραφή. Ελεύθερη Είσοδος.

Τετάρτη 15 Ιουλίου, 10.30-12.00 το πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το σπίτι των παιδιών
Είναι ο κόσμος των παιδιών, εκεί όπου τα παιδιά είναι ελεύθερα να εκφραστούν, χωρίς την κριτική των ενηλίκων. Είναι ο τόπος συνάντησής τους, εκεί όπου επικοινωνούν,  παίζουν ή και καβγαδίζουν. Τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν το ιδανικό για αυτά «σπίτι», στολίζοντάς το με παιχνίδια και συναισθήματα! Βιωματικό εργαστήρι από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ημαθίας ΠΡΟΣΒΑΣΗ.  Για παιδιά  9-11  ετών. Με προεγγραφή.  Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 15 Ιουλίου, 5.30-6.30 το απόγευμα
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα καταφύγιο φανταστικών φίλων
Πολλοί ήρωες στις ιστορίες έχουν ένα φανταστικό φίλο που τους βοηθάει στις περιπέτειες τους. Όλοι οι φανταστικοί φίλοι είναι κρυμμένοι στη βιβλιοθήκη και τους ανακαλύπτουμε παίρνοντας μέρος σ’ ένα παιχνίδι θησαυρού. Με την Αθηνά Μοτσιοπούλου. Για παιδιά  8-12  ετών. Με προεγγραφή.  Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 16 Ιουλίου, 10.00-11.30 το πρωί
Robotics Day. Εργαστήριο Ρομποτικής (LEGO WeDo) – (μία συνάντηση).
Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής.  Για παιδιά 10-11 ετών. Με προεγγραφή.  ΣτοMaker Space στον 1ο όροφο.

Πέμπτη 16 Ιουλίου,10.30-11.30 το πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι
Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στην εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Τι ρούχα φοράμε, τι φαγητά τρώμε, πώς χτίζουμε τις πυραμίδες, σε τι θεούς πιστεύουμε. Η βιβλιοθήκη θα μας δώσει τις απαντήσεις. Με τον εκπαιδευτικό Νίκο Τσέγκο. Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 17 Ιουλίου, 10.30-11.30 το πρωί
Εδώ  δεν είναι βιβλιοθήκη…είναι η μηχανή του χρόνου – Η προϊστορία
Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων. Ζωγραφίζουμε στους τοίχους της σπηλιάς, ανάβουμε φωτιά και λέμε ιστορίες, βγαίνουμε για να κυνηγήσουμε ένα μαμούθ. Με τον εκπαιδευτικό Νίκο Τσέγκο.  Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 20 Ιουλίου, 10.30-11.30 το πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι εργαστήριο φυσικής
Πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε με την πρώτη και έτσι τα αποδίδουμε σε μαγεία! Μαγικό ή φυσικό άραγε; Φέρτε μαζί σας ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι του 1,5 λίτρου και ένα λεμόνι και σας περιμένουμε στο εργαστήριο. Με τη φυσικό Πολυτίμη Σαζακλίδου.  Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 20 Ιουλίου, 5.30-6.30 το απόγευμα
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι
Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στην εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Τι ρούχα φοράμε, τι φαγητά τρώμε, πώς χτίζουμε τις πυραμίδες, σε τι θεούς πιστεύουμε. Η βιβλιοθήκη θα μας δώσει τις απαντήσεις. Με τον εκπαιδευτικό Νίκο Τσέγκο. Για παιδιά 4-6 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 21 Ιουλίου 10.30-11.30 το πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι πειρατές
Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε πάνω σ’ ένα πειρατικό καράβι στην εποχή των πειρατών.  Ετοιμαζόμαστε για ρεσάλτο, μοιράζουμε τα λάφυρά μας, περνάμε μια μέρα αρμενίζοντας στις θάλασσες. Με τον εκπαιδευτικό Νίκο Τσέγκο. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 10.30-11.30 το πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Το μέλλον
Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στο μέλλον. Τι θα τρώμε, τι ρούχα θα φοράμε, πού θα μένουμε; Γνωριμία με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή της Βιβλιοθήκης μας. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στο Maker Space στον 1ο όροφο.

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 5.30-7.00 το απόγευμα
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Χουάν Μιρό
Μετατρέπουμε τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό, βλέπουμε έργα του, ζωγραφίζουμε με τον δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Για παιδιά 10-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 23 Ιουλίου, 10.00-11.30 το πρωί
Robotics Day. Εργαστήριο Ρομποτικής (LEGO WeDo) – (μία συνάντηση). Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής.  Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή.  Στο MakerSpace στον 1ο όροφο.

Πέμπτη 23 Ιουλίου, 10.30-11.30 το πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι πειρατές
Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε πάνω σ’ ένα πειρατικό καράβι στην εποχή των πειρατών.  Ετοιμαζόμαστε για ρεσάλτο, μοιράζουμε τα λάφυρά μας, περνάμε μια μέρα αρμενίζοντας στις θάλασσες. Για παιδιά 4-6 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 24 Ιουλίου, 10.30 -12.00 το  πρωί
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα μουσείο προσωπικοτήτων
Με οδηγό τις βιογραφίες διάσημων προσώπων της ιστορίας φτιάχνουμε μια έκθεση με φωτογραφίες και αφηγήσεις για τα παιδικά τους χρόνια. Η έκθεση θα συμπληρωθεί από τις αφηγήσεις των παιδιών που μπορεί κάποτε να μείνουν στην ιστορία. Με τον εκπαιδευτικό Νίκο Τσέγκο. Για παιδιά 10-13 ετών. Με προεγγραφή. Στο Maker Space στον 1ο όροφο.

Club Ρομποτικής για παιδιά και νέους από 12 έως 21 ετών
Εγγραφές από Τετάρτη 8 Ιουλίου
Club Ρομποτικής LEGO MindStorms EV3.
Έλα να γνωρίσουμε μαζί το ανανεωμένο Club ρομποτικής που έχει τα νέα Lego MindStorms EV3.Για παιδιά και νέους από 12 έως 21 ετών. Με τον Γιώργο Μπίκα (geobikas@libver.gr)
·         Δευτέρα 27, Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουλίου, 11:00-14:00 το πρωί – Τμήμα Αρχαρίων (κύκλος 3 συναντήσεων)
·         Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Ιουλίου, 11:00-14:00 το πρωί – Τμήμα Προχωρημένων (κύκλος 2 συναντήσεων)

Εργαστήρια μουσικής δημιουργίας στο Media Lab της Βιβλιοθήκης
Για εφήβους από 16 ετών και πάνω και ενήλικες
Εγγραφές από Τετάρτη 8 Ιουλίου

Τρίτη 14 Ιουλίου, 1.00-2.30 το μεσημέρι
Μαθαίνοντας το λειτουργικό Mac OS
Γνωρίζουμε τις βασικές λειτουργίες και τα χρήσιμα εργαλεία που μας προσφέρει το λειτουργικό της εταιρίας Apple Mac OS, όπως επιφάνεια εργασίας, αποθήκευση και δημιουργία αρχείων και φακέλων, προτιμήσεις του συστήματος, εγκατάσταση και απεγκατάσταση προγραμμάτων. Για εφήβους 16+ και ενήλικες. Με προεγγραφή. Στο Εργαστήρι Πολυμέσων (Media Lab) στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 16 Ιουλίου, 1.00-2.30 το μεσημέρι
Παίξε με το ρυθμό και τη μελωδία
Ελάτε σε μια διαδραστική επαφή με τη μουσική ώστε να γνωρίσετε τις βασικές αρχές εκτέλεσης μουσικών οργάνων και ψηφιακής σύνθεσης, στα πλαίσια μιας σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, με τη χρήση επαγγελματικού στουντιακού εξοπλισμού.
Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε ενδιαφερόμενους που δεν έχουν γνώσεις μουσικής θεωρίας και οργανοπαιξίας, όσο και σε αυτούς που γνωρίζουν μουσική και επιθυμούν να συμμετέχουν σε μία δημιουργική συνεδρία. Για εφήβους 16+ και ενήλικες. Με προεγγραφή. Στο Εργαστήρι Πολυμέσων (Media Lab) στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 21 Ιουλίου, 1.00-2.30 το μεσημέρι
Μάθε να ακροάζεσαι τους ήχους
Εισερχόμαστε στον κόσμο των μυστηρίων του ήχου μέσα από την επιστημονική γνώση, την ακρόαση και τη μουσική. Μαντεύουμε και αναλύουμε πηγές ήχων και ηχοχρώματα ακούγοντας από τα υψηλής ακρίβειας ηχεία του επαγγελματικού στούντιο της Βιβλιοθήκης.  Για εφήβους 16+ και ενήλικες. Με προεγγραφή. Στο Εργαστήρι Πολυμέσων (Media Lab) στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 23 Ιουλίου και Πέμπτη 30 Ιουλίου, 1.00-2.30 το μεσημέρι
Γνωριμία με την ψηφιακή πλατφόρμα Cubase (κύκλος 2 συναντήσεων)
Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε και να επεξεργαζόμαστε ηχογραφημένο υλικό στο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου και μουσικής παραγωγής Cubase μέσω της χρήσης των βασικών ψηφιακών εργαλείων που μας προσφέρει το πρόγραμμα. Για εφήβους 16+ και ενήλικες. Με προεγγραφή. Στο Εργαστήρι Πολυμέσων (Media Lab) στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.


Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.
Όσοι δεν ενημερώνουν θα μας φέρουν στη δύσκολη θέση να ακυρώσουμε
τη συμμετοχή τους τον επόμενο μήνα.

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος.
Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας,
Έλλης 8, τηλ. 2331024494, www.libver.gr