30 Ιουλ 2015

NEA ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους μέσω του διαδικτύου και ειδικά για μια νέα περίπτωση από επιτήδειους, που ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Ειδικότερα, άγνωστα άτομα πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες και τους ενημερώνουν ψευδώς ότι κάποιο οικείο ή συγγενικό τους πρόσωπο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα για να προσδώσουν την απαραίτητη αληθοφάνεια παρουσιάζονται ως γιατροί και προτρέπουν τους πολίτες να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση, μέσω διαδικτύου, αφαιρώντας τα ενδύματα τους, προκειμένου να «εξεταστούν» από τους δήθεν γιατρούς, ώστε να «αντιμετωπιστεί» η πάθηση του οικείου τους. Στη συνέχεια και αφού έχουν καταγράψει το οπτικοακουστικό υλικό, προβαίνουν σε εκβίαση των θυμάτων τους, απαιτώντας να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, για να μην δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο το υλικό της καταγραφής.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακαλεί στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης τους και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων και συστήνει:

- Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές.
- Να εξακριβώνουν την κατάσταση της υγείας των συγγενικών τους προσώπων προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων με άγνωστα άτομα μέσω του διαδικτύου.
- Να μην ανταλλάσσουν ψηφιακό υλικό προσωπικών δεδομένων με αγνώστους στο διαδίκτυο, καθώς κινδυνεύει η ασφάλειά τους.