26 Ιουλ 2015

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ!

«Θύελλα» φορολογικών υποχρεώσεων έρχεται το ερχόμενο 5μηνο. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», φορολογικές υποχρεώσεις δεκάδων δισ. συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να πρέπει να εξοφληθούν μέσα σε πέντε μήνες, ενώ επιβαρύνσεις που πέρυσι αποπληρώθηκαν σε έξι ή οκτώ δόσεις, φέτος θα πρέπει να εξοφληθούν σε τέσσερις ή πέντε.


Η κυβέρνηση αναζητεί πρόσθετα έσοδα 2,4 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες από την αύξηση του ΦΠΑ

Αναλυτικότερα, αναμένεται να συγκεντρωθούν:

1) Από τον κλάδο των ξενοδοχείων: Με δεδομένο ότι ο συντελεστής του 6,5% θα πάει στο 13% και του 5% επίσης στο 13% (σταδιακά σε δύο φάσεις), τα προσδοκώμενα έσοδα μόνο από τα ξενοδοχεία ξεπερνούν τα 160-170 εκατ. ευρώ.
2) Εκπαίδευση: Για πρώτη φορά φροντιστήρια ξένων γλωσσών και όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, συν την πληροφορική, θα πρέπει να υπαχθούν στον ΦΠΑ. Με δεδομένο ότι ο τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με συντελεστή 23%.
3)  Αύξηση των συντελεστών στα νησιά. Με αύξηση των συντελεστών κατά 30% η θεωρητική ετήσια απόδοση μπορεί να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, αν δεν επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά.
4) Εστίαση: Όσο ο συντελεστής ήταν στα υψηλά επίπεδα, ο κλάδος είχε αποδώσει στο Δημόσιο έσοδα περίπου 270 εκατ. ευρώ με τον τζίρο να εμφανίζεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το τι θα βάλει στο ταμείο το Δημόσιο από εδώ και στο εξής είναι άγνωστο,.
5) Μεταφορές: Μόνο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που μέχρι σήμερα υπάγονταν στο 13%, απέφεραν έσοδα περίπου 130 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Με τον συντελεστή στο 23%, μπορούν να προκύψουν πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Πάνω από 50 εκατ. ευρώ αποδίδουν και οι χερσαίες μεταφορές, οπότε μπορεί και από εκεί να υπάρξει πρόσθετο έσοδο 40 εκατ. ευρώ.
Τουρισμός

Τα νέα μέτρα αναμένεται να πλήξουν σημαντικά το τουριστικό πακέτο της χώρας, λόγω σημαντικών αυξήσεων σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών: σίτιση, διανυκτέρευση, μεταφορές. H Ελλάδα είναι πλέον η χώρα με τον 4ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Το ημερολόγιο


Ιούλιος: Θα πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μόνο όσοι έκαναν δήλωση μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια από το σύνολο των έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων. Οι υπόλοιποι θα πάνε για τον Αύγουστο. Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων θα πληρώσουν λιγότερες από 100.000 επιχειρήσεις (σε σύνολο 250.000) καθώς η προθεσμία μετατέθηκε για τις 20 Αυγούστου. Η 1η δόση πληρώνεται παράλληλα με την υποβολή της δήλωσης.Ουδείς θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του Ε9 μέσω του οποίου γίνονται γνωστές οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία.
Αύγουστος: Τουλάχιστον 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή τη 2η δόση αντίστοιχα (σ.σ. όσες κάνουν δήλωση έως 20 Αυγούστου θα πληρώσουν την πρώτη δόση και οι υπόλοιπες τη 2η). Οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωση με τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2013 που πληρώνεται από 150.000 εταιρείες με δύο χρόνια καθυστέρηση. Περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία από μόνη της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.
Σεπτέμβριος: Θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι πάντες: και τα έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις. Θα συνεχιστούν η αποπληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οκτώβριος: Το σύνολο των επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλει τον αυξημένο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου, ενώ θα κάνει «ντεμπούτο» ο ΕΝΦΙΑ. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την καταβολή του φόρου νομικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος.
Νοέμβριος: Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα αποδίδουν στο Δημόσιο τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ.
Δεκέμβριος: Καινούργιο στοιχείο, πέραν του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των 100 δόσεων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων.






πηγη