27 Ιουλ 2015

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΕΠΙΔΟΞΟΙ "ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ"(ΦΩΤΟ)


Αφού παραβίασαν την περίφραξη αρχαιολογικού χώρου, διενεργούσαν παράνομη ανασκαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα

Με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού δημιούργησαν όρυγμα τουλάχιστον 10 μέτρων

Εντοπίστηκαν από περιπολούντες αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Σε έρευνες των οικιών τους βρέθηκαν χάρτες και φωτογραφίες χώρων που πιθανολογούσαν την ύπαρξη θησαυρών

Όρυγμα βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων δημιούργησαν επίδοξοι χρυσοθήρες, επιδιδόμενοι σε κυνήγι θησαυρού από το φθινόπωρο του 2014, εντός περιφραγμένου χώρου της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση τρεις (3) ημεδαποί, δύο άντρες ηλικίας 42 και 34 ετών και μία 66χρονη γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, πρώτες πρωινές ώρες της 25-07-2015, περιπολούντες αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντόπισαν τους δύο άντρες εντός αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Καλαμαριάς, να προβαίνουν σε παράνομη ανασκαφή.

Στον περιβάλλοντα χώρο εντοπίστηκαν:
  • Φορτηγό αυτοκίνητο
  • 2 κομπρεσέρ
  • Γεννήτρια
  • Φορτιστής μπαταρίας αυτοκινήτου
  • Οικοδομικά εργαλεία
  • 2 φτυάρια
  • Σχοινί ορειβασίας
  • Μπαλαντέζα με καλώδιο και
  • Προσωπικά αντικείμενα των δραστών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις εμπλεκόμενοι, από το φθινόπωρο του 2014, αφού διάνοιξαν σε συγκεκριμένο σημείο την περίφραξη του προαναφερόμενου χώρου, διενεργούσαν παράνομη ανασκαφή, με σκοπό την ανεύρεση λιρών και κοσμημάτων. Σε όρυγμα βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων που είχαν δημιουργήσει, τοποθέτησαν ξύλινη σκάλα, προκειμένου να συνεχίσουν τη λαθρανασκαφή μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό, για εκείνους, αποτέλεσμα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της 66χρονης, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις, χάρτες και φωτογραφίες χώρων για την ανεύρεση θησαυρών.

Ακολούθησαν έρευνες στις οικίες των υπόλοιπων δύο συλληφθέντων, στο Νομό Χαλκιδικής, όπου με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Νέων Μουδανίων και παρουσία Δικαστικού λειτουργού, εντοπίστηκε περίστροφο αερίου-κρότου φωτοβολίδων, το οποίο κατείχε παράνομα ο 34χρονος άντρας, ο οποίος κατηγορείται επιπλέον για παράβαση Νόμου περί Όπλων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.