13 Ιουλ 2015

Ο ΟΓΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ "ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ"

Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών εξαιρέσεων και εναρμόνιση στους κανόνες συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη δομή ή τις εισφορές του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου του 2015, ζητά μεταξύ άλλων το «μπλοκ» των δανειστών από την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει σημαντική αύξηση των εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τα όργανα της ευρωζώνης, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, θα πρέπει να μειωθεί η χρηματοδότηση του ΟΓΑ του ΝΑΤ και ενδεχομένως του ταμείου της ΔΕΗ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εισφορές των αγροτών θα εναρμονιστούν σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές. Η εισφορά θα αυξηθεί στα 205 ευρώ το μήνα αν υπολογίσουμε ότι σήμερα οι αγρότες καταβάλουν κατά μέσο όρο μηνιαία εισφορά 84,7 ευρώ (507 το εξάμηνο).

Απαιτείται επίσης καλύτερη στόχευση των παροχών προς τους ανασφάλιστους, γεγονός που σημαίνει ότι μέσω αυστηροποίησης των κριτηρίων λιγότεροι υπερήλικες θα λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΓΑ το οποίο ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί.



πηγη