20 Ιαν 2015

ΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ!

Χωρίς αντίκρισμα οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για εθνική ενίσχυση στα επιτραπέζια ροδάκινα, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν έχει εξασφαλιστεί η υπογραφή Σταϊκούρα για τη δαπάνη των 33 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών.

Συμφωνα με τελευταίο ρεπορτάζ από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ο αρμόδιος γενικός διευθυντής ενημερώνει ότι δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία για την προώθηση της σχετικής δαπάνης.


Την ίδια ώρα πάντως, το πολιτικό γραφείο του κ. Καρασμάνη και οι συνεργάτες του στο βουλευτικό γραφείο επέμεναν ότι είναι θέμα ωρών η έκδοση της σχετικής απόφασης, η οποία μάλιστα θα προέβλεπε αποζημίωση 170 ευρώ το στρέμμα για τους καλλιεργητές της Ημαθίας και 210 ευρώ το στρέμμα για τους καλλιεργητές της Πέλλας.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρότι το προηγούµενο διάστηµα «ξόρκιζε» λογικές πακέτων Χατζηγάκη, για τα οποία η ανάκτηση τους επισφραγίστηκε προ µηνός από το Ευρωδικαστήριο, ανακοινώνει λίγες ηµέρες πριν τις εκλογές το σχετικό κονδύλι µε αποδέκτες παραγωγούς 9 νοµών της χώρας, χωρίς να κοινοποιεί για το σύννοµο της υπόθεσης και την επίσηµη εγκριτική απάντηση της Κοµισιόν.

Πάντως το γεγονός ότι πρόκειται για εθνικές αποζηµιώσεις (de minimis) προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, σε συνάντηση που είχε µε εκπροσώπους Οµάδων Παραγωγών της ∆υτικής Μακεδονίας. Όπως είπε, «η καταβολή των 33 εκατ. ευρώ που εξοικονόµησε το υπουργείο µας σε συνεργασία µε το Οικονοµικών θα ξεκινήσει άµεσα µε τη βοήθεια των Οµάδων Παραγωγών, που διαθέτουν στοιχεία της διακίνησης αυτών των προϊόντων, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία».

Σημειώνεται ότι «οι αποζηµιώσεις, που αφορούν παραγωγούς 9 νοµών, θα καταβληθούν µε µορφή στρεµµατικής ενίσχυσης ανάλογα µε την τιµή πώλησης των ροδακίνων και µε βάση την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2014 για κάθε παραγωγό, µε καθαρό και διαφανή τρόπο», λέει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Κοµισιόν τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300.000 τόνοι περίπου από 380.000 τόνους πουλήθηκαν σε τιµές 75% χαµηλότερες από την τελευταία τριετία.


  






  Πηγη   agronews.gr