30 Ιαν 2015

ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας, ενθαρρύνεται η συνεργασία, αποτρέπεται ο εγωισμός


Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το λεγόμενο... gossip βοηθά τις κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας, ενθαρρύνει τη συνεργασία και αποτρέπει την εκμετάλλευση αγαθών ανθρώπων.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μάιου Φάινμπερκ, ερευνητής του Στάνφορντ, «οι ομάδες που επιτρέπουν στα μέλη τους να κουτσομπολεύουν, διατηρούν την υγιή τους συνεργασία και αποτρέπουν τον εγωισμό, σε σχέση με εκείνες που δεν το επιτρέπουν. Μάλιστα, οι ομάδες τα καταφέρνουν ακόμα καλύτερα όταν μπορούν να κουτσομπολεύουν και να διώχνουν τα αναξιόπιστα μέλη τους».

Αρχικά, οι ερευνητές χώρισαν 216 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη σε ομάδες. Εν συνεχεία τους ζήτησαν να παίξουν ένα παιχνίδι, το οποίο περιελάμβανε τη λήψη οικονομικών αποφάσεων οι οποίες θα ωφελούσαν τις ομάδες. Πριν προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο με μια νέα ομάδα, όσοι συμμετείχαν μπορούσαν να κουτσομπολέψουν τα προηγούμενα μέλη. Τα μελλοντικά μέλη της ομάδας, μπορούσαν τότε να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες έτσι ώστε να αποκλείσουν ή να περιθωριοποιήσουν τον «ύποπτο», πριν πάρουν τις επόμενες οικονομικές αποφάσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, όταν οι συμμετέχοντες έμαθαν για τη συμπεριφορά των άλλων μέσω του κουτσομπολιού, χρησιμοποίησαν την πληροφορία για να συμμαχήσουν με όσους θεωρούσαν συνεργάσιμους

ΠΗΓΗ