26 Ιαν 2015

ΝΑΟΥΣΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ << ΙΣΛΑΝΔΙΑ:ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ>>

Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία


Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.


Η επόμενη ομιλία με τίτλο: «Ισλανδία: Ταξίδι στη χώρα των πάγων» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 20:00 στην αίθουσα διαλέξεων του Πολυχώρου Πολιτισμού «Βέτλανς».

Ομιλητής θα είναι ο κ.  Νικόλαος Κύρου, γεωλόγος.



Περίληψη Ομιλίας

Η  όμορφη Ισλανδία είναι δημιούργημα έντονων γεωλογικών διεργασιών. Είναι η  κορυφή της υποθαλάσσιας οροσειράς, η οποία βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού και δημιουργείται κατά την απομάκρυνση των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Παρ’ όλο που το νησί βρίσκεται στα όρια της πολικής ζώνης και πολλά βουνά του σκεπάζονται από μεγάλους παγετώνες, έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια, τα οποία συνεχώς εκρήγνυνται και μαζί με καταστροφές διαμορφώνουν και τροποποιούν το ανάγλυφό του.

Ο τρόπος γέννησης της Ισλανδίας  δικαιολογεί και τα πολλά γεωθερμικά πεδία. Η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις εξασφαλίζουν καθαρή ενέργεια για ολόκληρο το νησί..

Το κλίμα και η γεωμορφολογία της βοηθούν στη σχετικά μικρή αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  βιοποικιλότητα (χλωρίδα και πανίδα).

Η Ισλανδία μπορεί να ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, όμως οι πρώτοι έποικοι ήταν οι Βίκινγκς το 870μ.Χ. Εδώ,  το 930 μ. Χ.,  λειτούργησε το πρώτο κοινοβούλιο. Είναι μια χώρα με υπέροχα φυσικά τοπία, μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη, ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους.