29 Ιαν 2015

Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ


Αυτο που προκύπτει ειναι ότι η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ήταν παραπλανητική καθώς απέκρυπτε την πλήρη αλήθεια. Τι έλεγε η ανακοίνωση;


 «Από την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά επιστροφής της β΄ δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά στο γεωργικό πετρέλαιο». Πήγε ο κόσμος την Πέμπτη, δεν βρήκε χρήματα. Πήγε την Παρασκευή και πάλι τίποτα.
Τι έχει συμβεί;
 Μετά την ψήφιση σχετικού νόμου, ακόμη και τα ποσά που δικαιούνται οι αγρότες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου (είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ και καταβάλλονται δύο φορές τον χρόνο) πρέπει να συμψηφιστούν με οφειλές που ενδεχομένως έχει ο αγρότης στο ασφαλιστικό του ταμείο, δηλαδή στον ΟΓΑ. Συμψηφισμός γίνεται επίσης με πιθανές βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία διασταυρώσεων ώστε να εντοπιστούν τα ποσά, να παρακρατηθούν και να αποδοθεί η διαφορά. Η κυρία Σαββαίδου αποφάσισε τρεις ημέρες πριν από την κάλπη να «ξεχωρίσει» αυτούς που δεν είχαν οφειλές, να τους πληρώσει και να αφήσει όλους τους υπόλοιπους για αργότερα (δηλαδή για μετά την κάλπη).

Προφανώς σε αυτούς που έμειναν απλήρωτοι δεν ήθελε να τους …πικράνει. από τώρα λέγοντας εγκαίρως την αλήθεια: «θα δούμε αν θα πάρετε χρήματα αφού γίνει ο συμψηφισμός». Τους αφήνει να πηγαινοέρχονται από το χωριό τους στην τράπεζα διανύοντας πολλές φορές αποστάσεις 10αδων χιλιομέτρων και περιμένει να αποκαλύψει την αλήθεια μετά την κάλπη. Ποια είναι η αλήθεια; Ότι πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, δεν πρόκειται να δουν ευρώ τσακιστό καθώς ότι ποσό δικαιούνται θα το απορροφήσει ο ΟΓΑ λόγω οφειλών.

ΠΗΓΗ