2 Απρ 2015

ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΕΡΧΕΤΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ!


Πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι η επανεξέταση του κόστους υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ με προτεραιότητα τους μικρούς αγρότες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου
στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, διαμηνύοντας στους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς επίκειται παρέμβαση για εξορθολογισμό στα τιμολόγια.

Η κουβέντα έγινε με αφορμή τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών ΟΣΔΕ, που εξέδωσε το «Γαία Επιχειρείν», σύμφωνα με τον οποίο το πάγιο κόστος χρεώνεται με 30 ευρώ συν ΦΠΑ 23% για τους μικρούς αγρότες που έχουν μέχρι τρία αγροτεμάχια.

Όπως ανέφερεη βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στον αναπληρωτή υπουργό, ο κατάλογος εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα για τις φετινές δηλώσεις, σύμφωνα με τον οποίο το πάγιο κόστος χρεώνεται με 30 ευρώ συν ΦΠΑ 23% για τους μικρούς αγρότες που έχουν μέχρι τρία αγροτεμάχια, κόστος το οποίο κρίνεται δυσανάλογα υψηλό για έναν μικρό αγρότη των τριών αγροτεμαχίων, του οποίου ο τζίρος, ό,τι και να καλλιεργεί, είναι σίγουρα μικρότερος από 15.000 ευρώ και άρα η επιστροφή ΦΠΑ γίνεται κατ' αποκοπή και δεν μπορεί να εκπέσει ή να συμψηφίσει τον ΦΠΑ του εφόσον δεν τηρεί βιβλία, σε αντίθεση με έναν μεγάλο αγρότη, ο οποίος τον συμψηφίζει με τις εισπράξεις του.

Η κα Τζάκρη μετέφερε στον κ. Αποστόλου ότι έχει γίνει δέκτης παραπόνων από τους μικρούς αγρότες για το υψηλό αυτό κόστος, δεδομένου ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα έπρεπε να μην επιβαρύνουν καθόλου ή ελάχιστα τους αγρότες, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, και ζήτησε την παρέμβασή του ώστε το κόστος αυτό για τους μικρούς αγρότες να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε στην κ. Τζάκρη ότι αυτή την εβδομάδα τοποθετείται νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης θα είναι ακριβώς η επανεξέταση του κόστους υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ με προτεραιότητα τους μικρούς αγρότες. Δεδομένου μάλιστα ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 θα ήταν σκόπιμο οι αγρότες να μην προβαίνουν στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι να υπάρξει εξορθολογισμός του τιμολογίου.


ΠΗΓΗ