16 Απρ 2015

"ΑΟΡΑΤΟΣ" Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ!!

«Αόρατος» είναι ο συμπαραστάτης του δημότη  και στην Ημαθία, ,όπου οι Δήμοι της Βέροιας και  Ναούσας δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου και από την άλλη ο Δήμος της Αλεξάνδρειας δεν μπόρεσε να εκλέξει.


Διαβάστε αναλυτικότερα το άρθρο του  Μανώλη Λουτσέτη, από την Ιεράπετρα το πως περιγράφει την κατάσταση και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλατε στην θέση τον δικό σας Δήμο.... να δείτε πως δεν θέλουν στα πόδια τους τον ΔΗΜΟΤΗ .

Ο Δήμος δεν λειτουργεί χωρίς τους πολίτες . Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τον Δήμο ως έναν ακόμη δημόσιο οργανισμό με αιρετή ηγεσία.
Ο Δήμος δεν είναι ένας επαγγελματικός σύλλογος ή ένας μονοθεματικός φορέας που καλούμαστε μια φορά κάθε τόσα χρόνια να ψηφίζουμε την ηγεσία του. Ο Δήμος δεν είναι η Βουλή ή η Κυβέρνηση, κάτι απομακρυσμένο και περίκλειστο ,που αφορά την συνολική διακυβέρνηση της Χώρας.

Ο Δήμος είναι μια ζωντανή μηχανή που για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, σε καθημερινή βάση, πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι πολίτες. Το μηχάνημα αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους πολίτες του. Μια πόλη με ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό και σημαντικούς πόρους, δεν είναι δυνατόν να διοικηθεί επαρκώς μόνο από ανθρώπους που ψηφίζονται μία φορά ανά τέσσερα χρόνια, ( πέντε τώρα ), όσο ικανοί και αν είναι: χρειάζεται η καθημερινή αλληλεπίδραση και συμβολή των πολιτών. «δεν χρειάζεται να πάει ο πολίτης στον Δήμο, αλλά πρέπει ο Δήμος να “πηγαίνει” στον πολίτη».
Γνωρίζοντας οι Κυβερνήσεις τα παραπάνω, και το τι γίνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη , αποφάσισε το 2010, ( Σχέδιο Καλλικράτης, άρθρο 77) να θεσμοθετήσει τη θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Ένα τρίτο πρόσωπο που εκλέγεται με πλειοψηφία 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου και θα διαμεσολαβούσε ,κατόπιν καταγγελιών πολιτών για την επίλυση προβλημάτων κακοδιοίκησης από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Την τετραετία που πέρασε ελάχιστοι Δήμοι όρισαν Συμπαραστάτη του Δημότη
Το Υπουργείο Εσωτερικών ,είχε καταθέσει πριν λίγο καιρό στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο (Επείγουσες Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών), στο οποίο προβλεπόταν στο άρθρο 4 ένας μηχανισμός ώστε κάθε Δήμος να αποκτήσει Συμπαραστάτη, ακόμη κι αν το Δημοτικό Συμβούλιο αδυνατούσε να παρουσιάσει την σχετική πλειοψηφία, με διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Επεξεργάστηκε στις επιτροπές της Βουλής και πήγε για ψήφιση στην ολομέλεια. Κατά τη ψηφοφορία υπήρξαν αντιδράσεις από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκαν να ψηφίσουν δηλαδή την υποχρεωτική τοποθέτηση του Συμπαραστάτη σε όλους τους Δήμους και σε όλες τις Περιφέρειες από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , όταν οι Αιρετοί ( Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες ), θα αδυνατούσαν η’ δεν θα ήθελαν να τοποθετήσουν Συμπαραστάτη. Το άρθρο 4 λοιπόν δεν ψηφίστηκε όπως ήταν , και το άλλαξαν.
Τι τελικά ψήφισαν ? Δείτε το ψηφισθέν άρθρο :

Άρθρο 4, του νόμου 4257/ ΦΕΚ/Α/93/14-4-2014
Το πρώτο εδάφιο της παρ . 2 του άρθρου 77 του ν . 3852/2010 και το δεύτερο εδάφιο της παρ . 1 του άρθρου 179 του ν. 3852/2010, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:« Η διαδικασία για την επιλογή του Συμπαραστάτη γίνεται εντός έξι (6) μηνών από την εγκατάσταση των αρχών.>>
Δηλαδή μας κοροϊδεύανε τόσο καιρό. Διαβουλεύσεις , επιτροπές , δημοσιότητα , αιτιολογήσεις ,σχέδια νόμου, που πήγαν όλα αυτά ? Άλλαξαν δηλαδή το χρονικό διάστημα της επιλογής, και τους τρείς μήνες που προβλεπόταν για τον ορισμό του Συμπαραστάτη, τους έκαναν 6 μήνες. Και τι έγινε δηλαδή με αυτή την αλλαγή?

Όπως καταλαβαίνετε κανένας Αιρετός , είτε Δήμαρχος, είτε Περιφερειάρχης, δεν θέλει στα πόδια του τον Συμπαραστάτη του Δημότη. Γιατί δεν θέλουν έλεγχο επί των αποφάσεων που παίρνουν.

Από όλα τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι Αιρετοί ασκούν πάντα μεγάλη πίεση στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, και δεν είναι εύκολο να πατάξει κανείς την κακοδιοίκηση των Αιρετών Αρχόντων.
Κρίμα για τον Υπουργό Εσωτερικών που δεν μπόρεσε να περάσει μια τόσο σημαντική διάταξη στο ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Μαζί με τον κ. Υπουργό Εσωτερικών , έχασαν και οι Πολίτες.
Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας
Πέρασαν 6 μήνες από την εγκατάσταση της Νέας Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Ιεράπετρας. Αν είχαν διάθεση να τοποθετήσουν το Συμπαραστάτη του Δημότη, όφειλαν να είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες μήνες πριν.
Τώρα , στο παρά 5 που έληγε η προθεσμία , θέλησαν να ξεγελάσουν τους Δημότες. Δηλαδή , έκαναν βιαστικά τη διαδικασία στις 27-2-2015 , ψήφισαν μάλιστα και δύο φορές στην ίδια συνεδρίαση ( νόμιμα ), για να επιλέξουν ένα από τους 5 υποψηφίους.
Αποτέλεσμα , 9 ΛΕΥΚΑ ΦΗΦΟΔΕΛΤΙΑ !
Ο Συμπαραστάτης λοιπόν θα εξακολουθεί να είναι ΑΟΡΑΤΟΣ για το Δήμο Ιεράπετρας, γιατί έτσι αποφάσισε η Δημοτική Αρχή.
Υποσχέσεις υπήρχαν… αλλά μείναμε στις υποσχέσεις.