Πέρυσι πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο. Λίγοι όμως κάθισαν να σκεφτούν μήπως αυτά που καταναλώνουν καθημερινά εμπεριέχουν καρκινογενή συστατικά ή εν πάση περιπτώσει συμβάλλουν με κάποιον τρόπο στην εμφάνιση καρκίνου. Μήπως κάποιες τροφές που τρώμε καθημερινά τελικά μας... σκοτώνουν;
1. Λευκά άλευρα υψηλής επεξεργασίας
Όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους με την υψηλή επεξεργασία, αλλά υπόκεινται λεύκανσης με μια ουσία που λέγεται χλωριούχο αέριο, συστατικό που αποδείχθηκε επικίνδυνο και ίσως μοιραίο για τον οργανισμό.
2. Ποπ κορν που φτιάχνεται στο φούρνο μικροκυμάτων
Η παρασκευή του είναι γρήγορη και απλή. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν να το ετοιμάσουν και μόνα τους (το δικό μου παιδί το κάνει συχνά – τώρα, με αυτό που βλέπω, αμφιβάλω αν θα τα ξαναβρεί στο σπίτι...). Σύμφωνα με το Wikipedia, οι σακούλες του ποπ κορν μικροκυμάτων έχουν επένδυση υπερφθοροοκτανοϊκού οξέως. Το ίδιο χημικό χρησιμοποιείται και στα τηγάνια με Teflon. Το υλικό αυτό σχετίζεται με στειρότητα για τις γυναίκες, αλλά και με αυξημένους κινδύνους για καρκίνο στα νεφρά, το συκώτι, το πάγκρεας και τους όρχεις!
3. Τεχνητά γλυκαντικάΑν είστε σε δίαιτα ή έχετε διαβήτη τα χρησιμοποιείτε αντί της ζάχαρης. Πολλές έρευνες όμως καταδεικνύουν όρτι τελικά τα τεχνικά γλυκαντικά μας προσθέτουν βάρος και κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα όμως, ασπαρτάμη που περιέχουν ανακαλύφθηκε ότι περιέχει την τοξίνη DKP που θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο.
4. ΑλκοόλΟι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση μετά την εμμηνόπαυση και πίνουν ένα ποτό κάθε μέρα ή και λιγότερο παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού αυξημένο κατά 30% σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν καθόλου. Επίσης το αλκοόλ ευθύνεται για καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του συκωτιού και του παχέος εντέρου.
5. Σιρόπια φρουκτόζης, χυμοί, ανθρακούχα, σάλτσες: τα συστατικά τους μεταβολίζονται εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα
6. Επεξεργασμένα κρεατικά, όπως λουκάνικα, αλλαντικά κλπ: όσοι καταναλώνουν καθημερινά τέτοια σκευάσματα έχουν 43% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
7. Καπνιστά, πίκλες και αλμυρά
8. Πατατάκια
9. Σολωμός ιχθυοτροφείου
10. Το κόκκινο κρέας, εάν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Όλα εδώ έχουν να κάνουμμε την ποιότητα των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται από τις κτηνοτροφικές μονάδες.
11. Ντοματοπελτές σε κονσέρβα:
Είδος που καθημερινά βρίσκεται στην κατσαρόλα μας, ειδικά στην Ελλάδα που πολλά φαγητά γίνονται κοκκινιστά. Το συστατικό εδώ που αναφέρεται ως επικίνδυνο είναι ένα χημικό: η βισφενόλη – Α ή BPA. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το εν λόγω χημικό επηρεάζει τον τρόπο λειτουργία του εγκεφάλου τους. Η υψηλή οξύτητα της ντομάτας μπορεί να την κάνει επικίνδυνη γιατί απορροφά πιο πολύ την ουσία BPA από τα τοιχώματα της κονσέρβας.
Όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους με την υψηλή επεξεργασία, αλλά υπόκεινται λεύκανσης με μια ουσία που λέγεται χλωριούχο αέριο, συστατικό που αποδείχθηκε επικίνδυνο και ίσως μοιραίο για τον οργανισμό.
2. Ποπ κορν που φτιάχνεται στο φούρνο μικροκυμάτων
Η παρασκευή του είναι γρήγορη και απλή. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν να το ετοιμάσουν και μόνα τους (το δικό μου παιδί το κάνει συχνά – τώρα, με αυτό που βλέπω, αμφιβάλω αν θα τα ξαναβρεί στο σπίτι...). Σύμφωνα με το Wikipedia, οι σακούλες του ποπ κορν μικροκυμάτων έχουν επένδυση υπερφθοροοκτανοϊκού οξέως. Το ίδιο χημικό χρησιμοποιείται και στα τηγάνια με Teflon. Το υλικό αυτό σχετίζεται με στειρότητα για τις γυναίκες, αλλά και με αυξημένους κινδύνους για καρκίνο στα νεφρά, το συκώτι, το πάγκρεας και τους όρχεις!
3. Τεχνητά γλυκαντικάΑν είστε σε δίαιτα ή έχετε διαβήτη τα χρησιμοποιείτε αντί της ζάχαρης. Πολλές έρευνες όμως καταδεικνύουν όρτι τελικά τα τεχνικά γλυκαντικά μας προσθέτουν βάρος και κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα όμως, ασπαρτάμη που περιέχουν ανακαλύφθηκε ότι περιέχει την τοξίνη DKP που θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο.
4. ΑλκοόλΟι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση μετά την εμμηνόπαυση και πίνουν ένα ποτό κάθε μέρα ή και λιγότερο παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού αυξημένο κατά 30% σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν καθόλου. Επίσης το αλκοόλ ευθύνεται για καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του συκωτιού και του παχέος εντέρου.
5. Σιρόπια φρουκτόζης, χυμοί, ανθρακούχα, σάλτσες: τα συστατικά τους μεταβολίζονται εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα
6. Επεξεργασμένα κρεατικά, όπως λουκάνικα, αλλαντικά κλπ: όσοι καταναλώνουν καθημερινά τέτοια σκευάσματα έχουν 43% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
7. Καπνιστά, πίκλες και αλμυρά
8. Πατατάκια
9. Σολωμός ιχθυοτροφείου
10. Το κόκκινο κρέας, εάν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Όλα εδώ έχουν να κάνουμμε την ποιότητα των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται από τις κτηνοτροφικές μονάδες.
11. Ντοματοπελτές σε κονσέρβα:
Είδος που καθημερινά βρίσκεται στην κατσαρόλα μας, ειδικά στην Ελλάδα που πολλά φαγητά γίνονται κοκκινιστά. Το συστατικό εδώ που αναφέρεται ως επικίνδυνο είναι ένα χημικό: η βισφενόλη – Α ή BPA. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το εν λόγω χημικό επηρεάζει τον τρόπο λειτουργία του εγκεφάλου τους. Η υψηλή οξύτητα της ντομάτας μπορεί να την κάνει επικίνδυνη γιατί απορροφά πιο πολύ την ουσία BPA από τα τοιχώματα της κονσέρβας.