18 Μαρ 2015

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ!

Με το βλέµµα στραµµένο στο Σεπτέµβρη είναι οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2015, καθώς τότε αναµένεται να βγουν τα εξατοµικευµένα δικαιώµατα της ενιαίας ενίσχυσης.


Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζεται αρµοδίως είναι ότι κάθε παραγωγός θα πρέπει να δηλώσει τον αριθµό στρεµµάτων που έχει εντός ΟΣ∆Ε, ο οποίος µπορεί να είναι µεγαλύτερος ή και πολύ µεγαλύτερος του αριθµού των στρεµµάτων που είχε µέχρι τώρα και ενεργοποιούσε κάποια δικαιώµατα. Μπορεί να χρειαζόταν να είχε 300 δικαιώµατα και τώρα επειδή ήταν σοβαρός και διαχειρίστηκε καλά την περιουσία του, να έχει 1.000 στρέµµατα, θα έρθει να δηλώσει και να του εκδοθούν δικαιώµατα γι’ αυτά. Από εκεί και πέρα κλειδώνει ο αριθµός δικαιωµάτων που έχει µοιραστεί και όποιος θέλει να αυξάνει την εκµετάλλευσή του πρέπει να το κάνει µε µεταβίβαση για να δικαιούται, γιατί ο αριθµός τους είναι πεπερασµένος.
Επιπρόσθετα, η µόνη προς ώρας απάντηση στο βασικό  ερώτηµα που θέτουν για το ποια θα είναι η µείωση των νέων δικαιωµάτων και η αξία τους µε βάση την αναγωγή που κάνει ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου ∆. Μελάς, είναι ότι για παράδειγµα: ένας αγρότης στα 100 στρέµµατα που έχει σε σχέση µε το 2014 και την αξία που έχουν και µε δεδοµένο ότι τα έχει διατηρήσει, αφαιρώντας συνδεδεµένες, νέους αγρότες κλπ, της τάξης του 15%, πάει στα 85 και µε δεδοµένο ότι το δικαίωµα που του βγαίνει έχει θεωρητική αξία 43 ευρώ, κανονικά αν δεν υπήρχε η δικλείδα, θα έπρεπε να πάει µέχρι το 2019 στο 43. Τώρα χάνει µέχρι 30% από τα 85. ∆ηλαδή µέχρι το 2019, θα φθάσει περίπου στα 60 ευρώ. Όλα αυτά µε δεδοµένη την εθνική επιλογή για την κατανοµή των ενισχύσεων τη διαίρεση της χώρας µε αγρονοµικά κριτήρια σε τρεις περιφέρειες (αροτραίες, δεδνδρώδεις, βοσκότοποι) και τη διαδικασία σύγκλισης 30%-60% .

Όπως επανειληµµένα έχει σηµειωθεί τα δικαιώµατα του 2015 που θα κατανεµηθούν θα βασίζονται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται ανά περιφέρεια που ανήκει ο καθένας παραγωγός ή αν τυχόν οι καλλιέργειές του είναι σε διαφορετικές περιφέρειες θα επωφελείται ξεχωριστά.

Έτσι, κάποιος µπορεί να έχει δένδρα θα πάρει δικαιώµατα από την περιφέρεια των δενδρωδών, µπορεί παράλληλα να έχει στάρι, θα πάρει και από την περιφέρεια των αρόσιµων και αν παρεµπιπτόντως έχει και ζώα θα πάρει και από την περιφέρεια των βοσκότοπων.

Σε ότι αφορά τα δικαιώµατα του εθνικού αποθέµατος, που θα αρχίσουν να δίνονται και αυτά µε τα κριτήρια που θα οριστούν φέτος, θα έχουν εξαρχής και σταθερή την αξία του δικαιώµατος της περιφέρειας.

Τέλος, οι εκτάσεις δηµοσίων βοσκότοπων θα κατανεµηθούν ανάλογα µε το µέγεθος του ζωικού κεφαλαίου του κάθε κτηνοτρόφου µε µία ενιαία τιµή πυκνότητας βόσκησης, για όλη την Ελλάδα, εθνική που θα είναι συνάρτηση ζώων και βοσκότοπων που θα έχουν διαµορφωθεί για την κατανοµή της επιλέξιµης γης.



Κίνητρα για αύξηση της εκμετάλλευσης

Η διατήρηση των γεωργικών εκτάσεων και του χαρακτήρα τους, είναι βασική υποχρέωση της νέας ΚΑΠ, αν για παράδειγµα είναι βοσκότοπος θα πρέπει να µείνει βοσκότοπος κλπ.

Για να µπει κάποιος στο επάγγελµα η είσοδος είναι δυνατή µόνο το 2015, ενώ ή έξοδος γίνεται ανά πάσα στιγµή.

Επίσης, σύµφωνα µε τις αναφορές του τεχνοκράτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ∆ηµήτρη Μελά υπάρχει δυνατότητα από µέτρο του Β πυλώνα σε περίπτωση που κάποιοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση αποφασίσουν να κάνουν συνένωση εκµεταλλεύσεων προκειµένου να πετύχουν µια πιο δυναµική παραγωγή, οικονοµίες κλίµακας και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, ή για αποχώρηση.

Συγκεκριµένα, θα υπάρχει η δυνατότητα και αυτός που βγαίνει να λάβει ένα πριµ από µέτρο του Β πυλώνα κατά ένα µέρος για να αποχωρήσει από το σύστηµα και να δώσει την έκταση του εκεί που θέλει, ενώ αυτό που θέλει να κάνει τη δική του µεγαλύτερη σε µέγεθος θα έχει κίνητρα συγχρηµατοδοτικά.

Μάλιστα, εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο που αντιπροσωπεύει περίπου 300.000 δικαιούχους από τους 700.000 που είναι στη χώρα µας, θα υπάρξει σηµαντική ελάφρυνση της γραφειοκρατικής, του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατ’ επέκταση όλων των άλλων ενεργειών του από κάτι τέτοιες αποφάσεις.



ΠΗΓΗ