9 Μαρ 2015

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ!

Μια δήλωση-βόμβα έκανε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα ηγείται των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αντί του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ο Νούναν το απόγευμα της Δευτέρας στους δημοσιογράφους.

Πιέζουν οι δανειστές για συμφωνία και Τρόικα

Προ τετελεσμένων θέλουν να φέρουν την ελληνική κυβέρνηση οι εταίροι, αναθέτοντας την τεχνική επεξεργασία των προτάσεων της Αθήνας, σε ειδικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Ελλάδα όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, πόσο μάλλον όταν η Τρόικα έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητη, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο επί της ουσίας θεωρούν ως προαπαιτούμενο της όποιας περαιτέρω διαπραγμάτευσης, την παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αφού μόνο έτσι μπορεί να γίνεται ανταλλαγή στοιχείων και παροχή διευκρινίσεων, χωρίς καθυστερήσεις.

Οι συζητήσεις της Τρόικα δεν είναι απαραίτητο να γίνονται με τους υπουργούς

Οι συζητήσεις αυτές δεν είναι απαραίτητο να γίνονται με τους υπουργούς της κυβέρνησης και να λαμβάνουν έτσι πολιτικό χαρακτήρα, αφού σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, εξαρχής η Τρόικα δεν ήταν προγραμματισμένο να συναντιέται με κυβερνητικά στελέχη.

«Εμείς στην αρχή συναντιόμαστε με τον Γιώργο Ζανιά (σ.σ. τον τότε επικεφαλής του ΣΟΕ). Οι υπουργοί της κυβέρνησης ήθελαν την εμπλοκή τους στις συζητήσεις, για να μην υπάρχουν διαρροές και να λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις», επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, περιγράφοντας το πώς ξεκίνησαν οι επαφές της Τρόικας με την κυβέρνηση το 2010 και πώς εξελίχθηκαν στη συνέχεια.

Οι συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο θα γίνονται στις Βρυξέλλες

Όσον αφορά, δε, τις συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο, οι εταίροι δεν έχουν αντίρρηση να γίνονται στις Βρυξέλλες, όπου ο Γ. Βαρουφάκης θα μπορεί να διαπραγματεύεται με τους ομολόγους του την πολιτική κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν.

Μοσκοβισί: Δεν μιλά για Τρόικα, αλλά για τους αρμόδιους θεσμούς

Προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να μετατραπεί σε νομοθετήματα.
Απατώντας σε ερώτηση εάν η Τρόικα έχει εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις έσπευσε να τονίσει ότι «δεν μιλώ για τρόικα, μιλώ για τους αρμόδιους θεσμούς».
Μάλιστα αν και είπε πως η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων έγινε δεκτή από τους «θεσμούς», ξεκαθάρισε πως «χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες». Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup είπε «δεν θα συζητήσουμε σήμερα τεχνικές λεπτομέρειες για την Ελλάδα».

Κομισιόν: Οι «θεσμοί» στις Βρυξέλλες, τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα  

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους «θεσμούς», μετά από αίτημα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό  δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι ο κ.Γιούνκερ είναι σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στον οποίο απεύθυνε το παραπάνω αίτημα.
Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, επί τόπου, στην Αθήνα. Καταλήγοντας, ο κ.Σχοινάς σχολίασε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους.

«Οι θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις και παράλληλα πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς και με τις ελληνικές Αρχές, σε ορισμένες πτυχές τους, και επί τόπου στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε σοβαρά – Εχουμε χάσει πολύ χρόνο 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, έστειλε αυστηρό μήνυμα σημειώνοντας επανειλημμένα ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος».

«Δεν έχουν γίνει πολλά τις τελευταίες εβδομάδες. Εχουμε χάσει πολύ χρόνο. Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε σοβαρά» ήταν το μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σόιμπλε: Περιμένουμε τα συμπεράσματα της Τρόικα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, χρησιμοποίησε τουλάχιστον τρεις φορές τη λέξη Τρόικα και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματά της».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι καινούριο ή ουσιαστικό.Ο πρόεδρος του Eurogroup περιμένει να υλοποιήσουν οι Ελληνες αυτά που έχουν δεσμευτεί και όχι να κάνουν μεμονωμένες ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Μάικλ Νούναν: Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων για να πάρει μέρος τη δόσης 

Στην ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και ο Μάικλ Νούναν της Ιρλανδίας, ο οποίος τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει ένα κομμάτι των δεσμεύσεών της για να πάρει ένα μέρος από τα χρήματα».

Παράλληλα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «για να μπορέσεις να εξυπηρετήσεις το χρέος σου πρέπει να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα. Το ζήτημα είναι πόστο πρέπει να είναι το πλεόνασμα;».

Τέλος, ο Μάικλ Νούναν, αναφερόμενος στη λίστα Βαρουφάκη σημείωσε ότι «Δεν είναι δουλειά των υπουργών να συζητούν λεπτομέρειες πάνω σε ατομικές προτάσεις. Οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε τεχνικό επίπεδο».

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ: Με την Τρόικα θα μιλάτε στις Βρυξέλλες

Να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς «με σκοπό να με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καλεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την ελληνική κυβέρνηση, με την επιστολή-απάντηση που έστειλε στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το έγγραφο που του απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, «θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», ωστόσο, τονίζει πως «θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».
Διαβάστε την επιστολή Ντάισελμπλουμ στον Βαρουφάκη ΕΔΩ

Bloomberg: Κρίσιμη εβδομάδα για τον ΕLA-Τι περιμένει η ΕΚΤ από το Eurogroup

Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις που θα λάβει ή δεν θα λάβει το Eurogroup στο θέμα της Ελλάδας, ωστόσο τα σημαντικά θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα και από τη Φρανκφούρτη.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, κατά την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει νέα απόφαση από την πλευρά της ΕΚΤ σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΕLA των ελληνικών τραπεζών. Φαίνεται, όμως, πως η απόφαση για το ύψος της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων του Eurogroup.
Λίγες ημέρες μετά την κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει με το σταγονόμετρο την παροχή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ή να μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η νέα απόφαση της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει το Bloomberg στο άρθρο του, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ELA.





ΠΗΓΗ