18 Ιαν 2016

ΝΑΟΥΣΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής πρότασης στήριξης του αγροτικού κλάδου απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα του Ασφαλιστικού και Φορολογικού Νομοσχεδίου εστιάστηκε η σύσκεψη που προκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής, 15/1/2016 ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης. Συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί του Δήμου Νάουσας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, που στάθηκαν αλληλέγγυοι στα ζητήματα των αγροτών.





Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος μίλησε για κοινά συμφέροντα σε ένα οικονομικό περιβάλλον αλληλεξάρτησης και εστίασε στην ανάγκη συμμετοχής του συνόλου των τοπικών φορέων στον αγώνα των αγροτών για να διατρανωθεί η αντίθεση όλων σ' αυτό που έρχεται, που θα "είναι από τις πιο βίαιες αναδιαμονές πλούτου στην ιστορία", όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε την καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση των προτεινόμενων κυβερνητικών μέτρων, αφού η μόνη ελπίδα για έξοδο από την κρίση είναι η ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρότεινε δε την έκδοση επίσημου κοινού ψηφίσματος όλων των φορέων το οποίο θα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας (συνεδριάζει στις 25 Ιανουαρίου) και, σε συντονισμό με όλους τους Δήμους, σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας (αρχής γενομένης από την Ημαθία) και την ΚΕΔΕ προς ενίσχυση των αιτημάτων για άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και έναρξη εθνικού διαλόγου για την παραγωγή. Ο κ. Κουτσογιάννης χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας στον Δήμο Νάουσας βασικό κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής για συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυαστικά με κινήσεις που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον για να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός και κερδοφόρος με ενίσχυση της απασχόλησης.



Ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο και τον Δήμο εκφράσανε όλοι οι συμμετέχοντες αγροτικοί φορείς στη σύσκεψη, εστιάζοντας με τη σειρά τους στην ανάγκη να μην διαλυθεί ο ΟΓΑ και στην επανεξέταση του σχεδίου νόμου, κυρίως για τους μικρούς αγρότες που είναι οι πιο αδικημένοι, με αποτέλεσμα να παρατηθούν πολλά χωράφια αν ο νόμος ψηφιστεί.



Οι εκπρόσωποι των μη αγροτικών φορέων (Εμπορικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Εργατικό Κέντρο) αναφέρθηκαν και στα δικά τους προβλήματα με το σχέδιο νόμου, ωστόσο σημείωσαν ότι ο αγροτικός χώρος είναι η βάση όλων των επαγγελμάτων στην περιοχή μας (150 επαγγέλματα συνδεδεμένα), ζητώντας αμοιβαιότητα στον αγώνα που τώρα ξεκινά.