21 Ιαν 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Τα γραφεία του ΕΛ.Γ.Α. επισκέφτηκαν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών της Κεντρική Μακεδονίας με σκοπό να συνομιλήσουν με την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α.. Κεντρικά θέματα της συνάντησης ήταν η ασφαλιστική διαδικασία και η υποχρεωτικότητα της γεωργικής ασφάλισης.
Η διοίκηση του Οργανισμού ξεκαθάρισε ότι κύριο μέλημά της είναι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΛ.Γ.Α. και της αλληλέγγυας και αποζημιωματικής πρακτικής του, αλλά και η  επέκταση της ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών.

Ειδικότερα, για θέματα που αφορούν τις ζημιές  σε Ημαθία
-Πέλλα διευκρινίστηκε ότι: για τις ζημιές στα πυρηνόκαρπα που καλύπτονται από τον κανονισμό, επειδή, εκτός του παγετού, οφείλονται και σε άλλα αίτια, τα οποία  συνέβαλαν επίσης στη μείωση της παραγωγής,  μετά το τέλος των εκτιμήσεων και αφού σχηματίστηκε η πλήρης εικόνα, καθορίστηκε το ποσοστό απομείωσης της παραγωγής που οφείλεται στα μη καλυπτόμενα από τον κανονισμό αίτια, ανά είδος και ανά περιοχή. Το ποσοστό αυτό αφαιρείται από την παραγωγή πριν τη διατύπωση του πορίσματος.

Για το θέμα με τους μάρτυρες στα βαμβάκια, η Διοίκηση υπενθύμισε τον κανονισμό και την ανοχή που δείχνει για τελευταία φορά σε αγροτεμάχια με μεγάλο μήκος, στα οποία το ποσοστό του μάρτυρα είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την έκταση.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση με τις προτάσεις των φορέων των αγροτών της περιοχής θα συνεχιστεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου στο υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στη Βέροια την Τρίτη 26 Ιανουαρίου.


ΠΗΓΗ