28 Ιαν 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΣ "ΖΙΚΑ¨ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κάτοικος της Δανίας που είχε ταξιδέψει στην Κεντρική και Νότιο Αμερική βρέθηκε θετικός στον ιό ζίκα, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνος για τις εγγύους καθώς μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία, μια σοβαρή ανωμαλία του νευρικού συστήματος.

Το τελευταίο περιστατικό ανακοίνωσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους, το οποίο όμως διευκρίνισε ότι η εξάπλωση του ιού είναι απίθανη επειδή το κουνούπι που μεταδίδει την ασθένεια δεν υπάρχει στη Δανία.

Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία.


Ο ιός ζίκα, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από δεκαετίες στην Αφρική, συνήθως προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, μυικούς πόνους και εξάνθημα.

Πρόσφατα όμως ανιχνεύθηκε στη Βραζιλία όπου ενοχοποιήθηκε για συγγενείς εγκεφαλικές βλάβες, αναγκάζοντας τις αρχές άλλων χωρών να εκδώσουν οδηγία για τις εγκύους που ταξιδεύουν στη Ν.Αμερική.

Ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Aedes, μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω του αίματος. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αν και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες-μέλη δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν κρούσματα του ιού στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Εκπρόσωπος του κέντρου ανακοίνωσε πάντως ότι «εισαγόμενα» κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Στη Σουηδία, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι κρούσμα ζίκα είχε επιβεβαιωθεί το καλοκαίρ σε γυναίκα μη γόνιμης ηλικίας, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχει κάτι το «δραματικό» στην υπόθεση.

ΠΗΓΗ