4 Φεβ 2015

"ΘΕΡΙΖΕΙ" Η ΓΡΙΠΗ 31 ΝΕΚΡΟΙ 38 ΣΤΗΝ ΜΕΘ

Το κύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα δείχνει να κορυφώνεται - Οι ειδικοί θεωρούν ότι η οριακή κατάσταση του ΕΣΥ σε προσωπικό δεν επιτρέπει την πραγματική αποτύπωση του κύματος γρίπης σε ο,τι αφορά τα περιστατικά- Οι ασθενείς με γρίπη υπο-καταγράφονται


Άλλος ένας άνθρωπος προστέθηκε στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων της εποχικής γρίπης.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των νεκρών λόγω της γρίπης ανέρχεται στους 31. 



Μεγάλη είναι η επίπτωση της νόσου και σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που εμφανίζουν βαριές επιπλοκές και χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι νοσηλεύονται 38 άτομα σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ, ενώ εκτιμάται ότι λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ που αποτελεί διαχρονικό πια πρόβλημα του συστήματος υγείας, αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους, υποστηριζόμενοι με φορητούς αναπνευστήρες. 
Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι η οριακή κατάσταση του ΕΣΥ σε προσωπικό δεν επιτρέπει την πραγματική αποτύπωση του κύματος γρίπης σε ο,τι αφορά τα περιστατικά. «Γίνεται υπο-καταγραφή, ο πραγματικός αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος» αναφέρουν χαρακτηριστικά, έχοντας στη διάθεσή τους και τα δεδομένα από την σαρωτική κυκλοφορία του ιού. 

Η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εφετινού αντιγριπικού εμβολίου αναφορικά με το στέλεχος Α(Η3Ν2) και οι μικρές μεταλλάξεις του συγκεκριμένου στελέχους που εφέτος είναι το κυρίαρχο στο βόρειο ημισφαίριο, σε συνδυασμό με την κρίση που πλήττει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, αποτελούν τρεις κρίσιμες παραμέτρους για την έκβαση της εφετινής επιδημίας της γρίπης. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγάλος καθώς απομένουν τρεις ακόμη μήνες μέχρι να λήξει η περίοδος κυκλοφορίας των ιών της γρίπης. 

Πηγη