10 Σεπ 2015

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΕΥΤΛΩΝ ΤΟΥ 2012

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως εισέρχεται, επιτέλους, η διαδικασία με την πληρωμή της πρώτης παρτίδας των δικαιούχων για την ολοκληρωμένη διαχείριση στα τεύτλα του 2012, θέτοντας τις βάσεις για τη λύση μιας οικονομικής εκκρεμότητας, που έφτασε στα όρια του εμπαιγμού, καθώς ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια τους τευτλοπαραγωγούς.


Ο κ. Μελάς διαβεβαίωσε εκπρόσωπο των παραγωγών ότι το υπουργείο έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα και θα πιστωθούν ως την ερχόμενη Δευτέρα.Ο κ. Μελάς διαβεβαίωσε εκπρόσωπο των παραγωγών ότι το υπουργείο έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα και θα πιστωθούν ως την ερχόμενη Δευτέρα.

Από το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου, όπως πληροφορείται το Agronews, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε ότι ειδική μηχανογραφική εφαρμογή που θα υποστηρίξει τη διαδικασία άνοιξε και ήδη οι κατά τόπους ΔΑΟΚ ξεκινούν να αναρτούν τις αναλυτικές καταστάσεις με τους επιτυχόντες και τους απορριφθέντες, ώστε να αρχίσουν οι πληρωμές.

Κατά τις ίδιες πηγές μετά την ανάρτηση των πινάκων, που ίσως πάρει 1-2 ημέρες, προβλέπεται ένα διάστημα 5 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να προχωρήσουν σε τυχόν υποβολή ενστάσεων, όσοι από τους παραγωγούς δουν τα ονόματά τους στη λίστα με τους απορριφθέντες.

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει συγκρατημένη (μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, γιατί πολλές φορές άκουσαν πως το ζήτημα κλείνει, αλλά απεδείχθη ότι επρόκειτο για κούφιες δεσμεύσεις) αισιοδοξία στις τάξεις των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι, πάντως, είχαν πάρει μια πρώτη γεύση για τη δρομολόγηση των πληρωμών, όταν εκπρόσωπός τους επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συζήτηση τους ο κ. Μελάς φέρεται να βεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2012 και ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Θυμίζουμε ότι το 2012 οι εκτάσεις που είχαν καλλιεργηθεί με τεύτλα, με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης ήταν περίπου 90.000 στρέμματα και με δεδομένου ότι το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα είναι της τάξης των σχεδόν 30 ευρώ, συνολικά θα μοιραστούν (εάν δεν υπάρξει μεγάλος αριθμός απορριφθέντων) γύρω στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Αναμένεται δε, τα χρήματα αυτά να δώσουν μια σημαντική οικονομική «ανάσα» στους παραγωγούς, οι οποίοι ετοιμάζονται αυτή την περίοδο να ξεκινήσουν τη νέα καμπάνια ζάχαρης, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου και όπως είναι φυσικό χρειάζονται ρευστότητα για να μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαια να μπουν στα χωράφια για την τευτλοεξαγωγή, καθώς με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, πίστωση δεν κάνουν τα πρατήρια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι τευτλοπαραγωγοί από τη ζώνη του Πλατέος, όπως έγραψε το Agronews, ζητούσαν πληρωμές για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2012 και του 2013 μέχρι το αργότερο στις 10 Σεπτεμβρίου του 2015, με την προειδοποίηση ότι αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους, δεν θα παραδώσουν τεύτλα στην ΕΒΖ.



πηγη