19 Ιουν 2015

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

Ολοκληρώνεται αύριο η βαθμολόγηση των γραπτών - Πτωτική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων

Ολοκληρώνεται αύριο η διαδικασία βαθμολόγησης του συνόλου των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων ενώ η ερχόμενη Τρίτη φαίνεται ότι είναι η πιθανότερη ημέρα για ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων.Πτωτική πάντως αναμένεται να ότι θα είναι η πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «ιστορικά χαμηλά», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και οι «βαριές» σχολές, όπως η Ιατρική θα έχουν πτώση ενώ η καθοδική πορεία των βάσεων σε κάποιες σχολές θα ξεπεράσει και τα 2000 μόρια.

Χαρακτηριστικό των φετινών αποτελεσμάτων, λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού των μετεγγραφών από του χρόνου, είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την περιφέρεια.

Η «εικόνα» από τα βαθμολογικά κέντρα, στα οποία έχει ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος των γραπτών δείχνει μείωση στα άριστα γραπτά και συγκέντρωση πολλών στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα απαιτούμενα μόρια εισαγωγής σε πολλές σχολές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, στα οποία έχει ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση της πλειονότητας των γραπτών μαθηματικά και φυσική έχουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες..

Ως αποτέλεσμα , όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης είναι η εκτίμηση ότι η πτώση των βάσεων σε Πολυτεχνεία και τμήματα Φυσικής θα φθάσει και τα 1000 μόρια. Επίσης, μεγάλο άνοιγμα αναμένεται μεταξύ των σχολών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, όπου οι σχολές εκτός μεγάλων αστικών κέντρων αναμένεται να «πέσουν» πάνω από 2000 μόρια, αγγίζοντας ακόμα και τα 3000 μόρια.
Μικρότερη αναμένεται να είναι η πτώση στις λεγόμενες σχολές «μαξιλάρια», δηλαδή στις σχολές που ακολουθούν συνήθως τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.

Δηλαδή, μία συνηθισμένη σειρά σχολών είναι οι Πολυτεχνικές, ενώ ακολουθούν οι φυσικομαθηματικές.

Μεγαλύτερη πτώση θα έχουν οι σχολές της επαρχίας και μικρότερη οι αντίστοιχες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι η πτώση δεν θα είναι πολύ μεγάλη και η είσοδος σ σε κάποια ΤΕΙ θα επιτυγχάνεται με βαθμολογίες από 6 έως και 8.

Η περιζήτητη Ιατρική Αθηνών αναμένεται να «πέσει» από το βάθρο των 19000 μορίων ενώ πτώση αναμένεται και στις Φαρμακευτικές σχολές. Στα ΤΕΙ αυτού του επιστημονικού πεδίου δεν αναμένεται μεγάλη πτώση.

Στις Νομικές σχολές αναμένεται μικρότερη πτώση με ασαφές πάλι άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ νομικής Αθήνας και Κομοτηνής. Η Νομική Αθηνών εκτιμάται ότι θα «πέσει» περί τα 300 μόρια. Μικρότερη αναμένεται η πτώση των βάσεων στις Φιλολογικές σχολές και μεγαλύτερη στο Πάντειο και σε σχολές Ψυχολογίας. Συγκρατημένη αναμένεται η πτώση στις Οικονομικές σχολές.

Μείωση των αριστούχων σε πολύ υψηλά ποσοστά δείχνουν τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, καθώς βαθμολογούνται με χαμηλές βαθμολογίες μαθήματα που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι λίγα γραπτά σε Μαθηματικά και Νεοελληνική Λογοτεχνία έχουν βαθμολογηθεί με άριστα. Αντίθετα, τα περισσότερα γραπτά συγκεντρώνουν γύρω στο 13 -15.

Το μάθημα της Βιολογίας, στο οποίο τα θέματα ήταν ελαφρώς δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι, θα τραβήξει προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς Ιατρικές Σχολές και όλες τις σχολές Επιστημών Υγείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν είναι πολλά.

Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής τα θέματα είχαν έναν βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η καθοδική τάση.
Η Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για δυσκολότερα θέματα από τα αντίστοιχα περσινά, ενώ το «άριστα», όπως λένε, θα κινηθεί μεταξύ του 15-17.

Αρκετά γραπτά μάλιστα θα έχουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Λίγα «άριστα» φαίνεται ότι μπήκαν στα Αρχαία Ελληνικά, καθώς, όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, το αδίδακτο κείμενο είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας. Απαιτητικά χαρακτήρισαν οι καθηγητές τα θέματα και στα Λατινικά, καθώς ήταν απαραίτητη η πολύ καλή γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου.

Όσον αφορά στη Χημεία, οι καθηγητές λένε ότι τα θέματα «χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές απλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μαθήματος, σαφώς δε πιο απλά σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών».

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μ.Δ. Α έχουν ήδη αρχίσει και λήγουν την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την περασμένη Δευτέρα και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό

- θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

- στη συνέχεια και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να τροποποιούν το Προσωρινό Μ.Δ. ή/και να προχωρήσουν τελικά στην οριστική υποβολή (Οριστικοποίηση).


ΠΗΓΗ