4 Δεκ 2015

ΗΜΑΘΙΑ - Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαθητών και νηπίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τη Λειτουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαθητών και νηπίων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ανακοινώνει με την παρακάτω επιστολή του, ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος:


"Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, 

Η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας την τελευταία πενταετία έχει επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή όλων σχεδόν των πολιτών, ενώ μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας βιώνουν τον εφιάλτη της ανέχειας και της στέρησης ακόμα και βασικών ειδών διατροφής. Η ζοφερή αυτή κοινωνική πραγματικότητα επιδρά ακόμα πιο αρνητικά στην πλέον ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα που είναι τα παιδιά.

Στοιχεία πρόσφατων σχετικών ερευνών, όπως αυτή του Ινστιτούτου "Prolepsis", αποκαλύπτουν πως το 53% των μαθητών των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα "Διατροφή" βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το "τέρας" της πείνας κυνηγά το 21% απ' αυτούς.

Η κατάσταση αυτή έχει αυτονόητες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, ενώ  δραματικές είναι οι επιπτώσεις και στην πορεία της σχολικής φοίτησης. Σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και ερευνητικά δεδομένα, τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις πείνας εμφανίζουν έντονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ενώ τείνουν να κάνουν περισσότερες απουσίες ή ακόμα και να διακόπτουν τη φοίτησή τους.

Ειδικά στο θέμα της σχολικής διαρροής διαπιστώθηκε πως την τελευταία πενταετία ο αριθμός των μαθητών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο αυξήθηκε κατά 11,4%. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μαθητές του δημοτικού που προέρχονται από επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες δυσκολεύονται να αποδώσουν στα μαθήματά τους σε ποσοστό 22% έναντι 10% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό των συμμαθητών τους που προέρχονται από επισιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

Μπροστά σ' αυτή την τραγική κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα που οδηγεί τη χώρα μας σε μορφωτική συρρίκνωση, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, σε συνεργασία με όλους τους Διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, δραστηριοποιούνται δίνοντας το μήνυμα της προώθησης νέων μορφών συλλογικότητας και αλληλεγγύης σε επίπεδο σχολικής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, συγκροτήσαμε το "Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης" για τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Ημαθίας.

Σκοπός του Δικτύου είναι η άμεση, ουσιαστική και διακριτική υποστήριξη εκείνων των μαθητών και των οικογενειών τους που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και επισιτιστικής ανασφάλειας. Η ενίσχυση των μαθητών αυτών με τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη θα γίνεται με την εθελοντική προσφορά και βοήθεια μεμονωμένων συμπολιτών μας, φορέων, σωματείων και επαγγελματιών.  Ήδη το "Δίκτυό" μας από τα πρώτα του βήματα ενισχύεται σημαντικά από επαγγελματίες της Ημαθίας μέσω τακτικών προσφορών κυρίως σε είδη τροφίμων, ενώ υπάρχει παράλληλη και στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη για την κατά περίπτωση ένταξη στο πρόγραμμα παροχής συσσιτίων.      

Το "Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης" στοχεύει στην υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, σε όλα τα σχολεία της Ημαθίας, καθώς το σύνολο των υλικών που θα συγκεντρώνεται στις σχολικές μονάδες θα καταγράφεται ηλεκτρονικά σε ειδικά σχεδιασμένο ιστοχώρο της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης όπου έχουν πρόσβαση και συνεργασία όλες οι σχολικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των σχολείων για το σύνολο των διαθέσιμων ειδών σε επίπεδο Νομού και ταχεία διακίνηση προς οικογένειες και σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως το "Δίκτυο" μπορεί να υποστηρίξει κάθε μαθητή ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο αυτός φοιτά.

Στο πλαίσιο αυτό, η οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα κυρίως σε επίπεδο επισιτιστικής επάρκειας ή και ένδυσης του παιδιού, μπορεί να απευθύνεται στον Διευθυντή του σχολείου ο οποίος με τη διακριτικότητα που απαιτείται θα μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών του μαθητή.
   
Αγαπητοί γονείς,

Οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας και δεν αφορούν μόνο στον μικρόκοσμο του καθενός. Το Άτομο βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την Κοινωνία με συνέπεια να επηρεάζεται το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και η καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως. Γι' αυτό και το "Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης" της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας υποστηρίζεται στο ξεκίνημά του ενεργά από τους διευθυντές και τους δασκάλους των παιδιών σας που, ως λειτουργοί και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια στο μαθητή-θύμα της οικονομικής κρίσης. Η επιτυχία του όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ενδιαφέρον και την υποστήριξη που θα παράσχετε εσείς, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους εσάς που μπορείτε να βοηθήσετε, να έλθετε σε επαφή με το σχολείο των παιδιών σας, προσφέροντας οτιδήποτε θα μπορούσε να ενισχύσει τον μικρό μαθητή, που ο εφιάλτης της ανέχειας επιδρά αρνητικά στη σχολική του πρόοδο και τη γενικότερη πνευματική του ανάπτυξη.

Ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκρισή σας, ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο εγχείρημά μας."


Με τιμή,
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ