16 Δεκ 2015

ΝΑΟΥΣΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς οι στειρώσεις σε αδέσποτα θηλυκά σκυλάκια, σε συνδυασμό με εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, τοποθέτηση μικροτσίπ και έλεγχο των ζώων για λεϊσμανίαση. Μέχρι σήμερα έχουν στειρωθεί 8 θηλυκά σκυλάκια, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει τη στείρωση συνολικά πλέον των 25 ζώων.

Στα αδέσποτα σκυλάκια που περνούν αυτή τη ‘δοκιμασία’ τοποθετούνται στον λαιμό τους ειδικά λουράκια* που έχουν αγοραστεί από τον Δήμο (φωτογραφία). Η δράση προγραμματίζεται να συνεχιστεί από τον Δήμο μέχρι τον Απρίλιο, με την άριστη συνεργασία κτηνιάτρων της Νάουσας, της φιλοζωική και φιλόζωων δημοτών, ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα η διαδικασία.


Στο μεταξύ αναμένεται η πρόσληψη κτηνιάτρου από το Δήμο (η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Γενάρη) για όλο το 2016 ενώ η κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

25 στειρωμένα θηλυκά ζώα σημαίνουν περίπου κατά μέσο όρο 150 λιγότερα αδέσποτα την επόμενη χρονιά. Με τον μέσο όρο ζωής των αδέσποτων σκύλων να είναι 2 χρόνια, και την στείρωση σταδιακά όλων των αδέσποτων, το πρόβλημα θα εκλείψει μέσα σε 2-3 χρόνια. Για την πλήρη αντιμετώπιση όμως του προβλήματος κρίνεται αναγκαία η συνέργεια των δημοτών. Οι δημότες θα πρέπει να συνεργαστούν και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα ως παιχνίδια, εγκαταλείποντάς τα ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης όταν μεγαλώσουν ή όταν τα βαρεθούν.

* Επειδή υπήρξαν κρούσματα κλοπής περιλαίμιων, ο Δήμος παρακαλεί τους πολίτες να μην κλέβουν τα λουράκια από τα αδέσποτα