15 Δεκ 2015

ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ

Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των νεότερων ηλικιών από τον κίνδυνο να αποκαλύψουν μέσω των social media προσωπικά τους δεδομένα και να πέσουν έτσι θύματα εκμετάλλευσης

Υποχρεωτική ενδέχεται να γίνει, η συναίνεση των κηδεμόνων για τη σύνδεση των νέων κάτω από 16 ετών με το Facebook, το Snapchat και τα άλλα κοινωνικά ηλεκτρονικά δίκτυα, εξαιτίας μιας τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από Επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου.



Στη ρύθμιση εμπίπτουν όλες οι υπηρεσίες του Ιντερνετ η χρήση των οποίων προϋποθέτει προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, όπως όνομα, επώνυμο, ηλικία γέννησης, ηλεκτρονική διεύθυνση κλπ. Εμπίπτουν δηλαδή όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), κοινωνικά δίκτυα και μηχανές αναζήτησης. Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των νεότερων ηλικιών από τον κίνδυνο να αποκαλύψουν μέσω των social media προσωπικά τους δεδομένα και να πέσουν έτσι θύματα εκμετάλλευσης.

Η αμερικανική νομοθεσία

Θεωρητικώς η χρήση των περισσοτέρων διαδικτυακών υπηρεσιών (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter κλπ.) απαγορεύεται για τα παιδιά κάτω των 13 ετών δίχως την έγκριση των γονέων και κηδεμόνων τους. Ισχύει, δηλαδή, και στην Ευρώπη (εφόσον μάλιστα οι περισσότερες ιντερνετικές εταιρείες είναι αμερικανικές) ο νόμος που ισχύει στις ΗΠΑ για την προστασία των παιδιών από τους διαδικτυακούς κινδύνους (Children's Online Privacy Protection Act, ή COPPA). Γι' αυτό και σχεδόν όλες οι ιντερνετικές υπηρεσίες ζητούν από τον αιτούντα χρήστη να δηλώσει την ημερομηνία γέννησής του.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα social media και όλες εν γένει οι εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών θεωρούν βεβαίως ως ειλικρινείς άπαντες τους αιτούντες την εγγραφή τους. Πέραν της ειλικρίνειας του νέου, ζήτημα αξιοπιστίας και εγκυρότητας ανακύπτει επίσης και με τον έλεγχο της εγκυρότητας της έγκρισης του γονέα ή κηδεμόνα.

Το θέμα συζητείται την Τρίτη

Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα απαγόρευσης της χρήσης πολλών υπηρεσιών του Διαδικτύου σε νέους κάτω των 16 ετών, που προωθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, σε κοινή  συνεδρίαση εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του συμβουλίου των αρμοδίων Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν η πρόταση εγκριθεί από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ακολούθως το τελικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί περί τα μέσα του 2016 από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων και έως το 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ενταχθεί στο εσωτερικό δίκαιο όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.




πηγη