11 Μαρ 2015

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2015

Τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι αγρότες το 2015 επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Αποστόλου στην εικοσαμελή αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση και την Ενοποίηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος με την οποία συναντήθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου.



Μάλιστα, όπως είπε, η τροπολογία για τη μη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων προγραμματίζεται να υπαχθεί σο νομοσχέδιο σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο.

Παράλληλα, υποσχέθηκε παρέμβαση του υπουργείου ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών από τους εμπόρους ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε αρκετούς μήνες- διάστημα που ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας και κατανόησης. Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας έθεσαν με σαφήνεια τα προβλήματα που μαστίζουν τον τομέα, δηλώνοντας στη νέα ηγεσία πως αν επιθυμεί να ανακόψει την φθίνουσα πορεία της αγροτικής παραγωγής θα πρέπει να φέρει προς διάλογο ένα πρόγραμμα συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση τους ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της  καρτελοποίησης της αγοράς και για τον καθορισμό των τιμών των προϊόντων τους  από τα ίδια τα καρτέλ.

 Συνεχίζοντας παρουσιάστηκαν τα προβλήματα ρευστότητας που ο κλάδος αντιμετωπίζει, ζητώντας ταυτόχρονα διευκρινίσεις για τα κόκκινα δάνεια των συναδέλφων τους, για το αφορολόγητο των 12,000 ευρώ αλλά και για τις 100 δόσεις που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.

Επιπροσθέτως η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε και στο θέμα του υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και έγκυρη αντιμετώπιση του προβλήματος των βοσκοτόπων και της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων στο οποίο έγινε εκτενής τοποθέτηση. Σαφής ήταν και η αναφορά των συνδικαλιστών στη έγκαιρη δημοσιοποίηση των σχεδίων των ΚΥΑ και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Τέλος, λόγω έλευσης του Πάσχα, εξέφρασαν στον υπουργό την ανησυχία τους για το πώς θα αποτραπεί η ελληνοποίηση ξένων προϊόντων αμφίβολης ποιότητας, ενώ ζήτησαν από τον υπουργό να μεριμνήσει για τα ζητήματα του χρόνου αποπληρωμής τους από τους αγοραστές αλλά και την δημιουργία υποδομών που θα φέρουν κοντύτερα παραγωγό και καταναλωτή.

Από τη μεριά του ο υπουργός χαιρέτησε το συνδικαλιστικό όργανο και εξήρε συντόμως την πρωτογενή παραγωγή ως φωτεινό δρόμο εξόδου από την κρίση.

Αναφέρθηκε σε δεσμίδα μέτρων που  αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, με μειώσεις σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για ουσιαστική προσπάθεια σύνδεσης των αγαθών της εκάστοτε περιοχής με τον τριτογενή τομέα.

 Εν συνεχεία μίλησε για δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού καθώς και για στοχευμένες παρεμβάσεις προς ενίσχυση της ρευστότητας. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πληρωμή των αγροτών μετά την ανάλωση των προϊόντων τους και δεσμεύτηκε για συντόμευση αυτών. Επίσης υπογράμμισε την επιδότηση για την παραγωγή ζωοτροφών.

Ο κος Αποστόλου ολοκληρώνοντας, τόνισε τη μη φορολόγηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων για το 2015 αλλά και την άμεση έναρξη διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τις μηνύσεις σε αγρότες συνδικαλιστές που στο παρελθόν συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Επιλογικά έθεσε όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις και εξαγγελίες σε ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο που εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι.

πηγη