15 Δεκ 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ!

Παρέμβαση του Απόστολου Βεσυρόπουλου στον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρη, για να διευθετηθεί το ζητήματα που έχει ανακύψει με τους βαμβακοπαραγωγούς της Ημαθίας και την καταβολή των αποζημιώσεων τους.

Σε συνάντηση του με τον Υπουργό, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έθεσε το ζήτημα που έχει προκύψει με τους βαμβακοκαλλιεργητές, μετά την τεράστια καταστροφή  που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις,  και την απόφαση του ΕΛ.Γ.Α. να εκτιμηθούν και να αποζημιωθούν μόνο όσοι παραγωγοί άφησαν ως «μάρτυρα», τέσσερις (4) ασυγκόμιστες σειρές στο μέσον του αγροτεμαχίου σε όλο το μήκος μιας διάστασής του.



Η συγκεκριμένη απόφαση  αφήνει το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών που υπέστησαν ζημία χωρίς αποζημίωση. Ο κ. Βεσυρόπουλος, ζήτησε να υπάρξει τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, ειδικά για την φετινή χρονιά, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αποζημίωση και αυτοί οι παραγωγοί που άφησαν ικανοποιητικούς «μάρτυρες» για την εκτιμητική διαδικασία.

Επίσης, ο κ. Βεσυρόπουλος, επεσήμανε στον Αν. Υπουργό, ότι είναι άμεση η ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες, ώστε να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., και  να εφαρμοστεί  η τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2014, η οποία παρέχει πλήρη κάλυψη της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. από όλα τα ζημιογόνα αίτια. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα εκσυγχρονισμός και μηχανογράφηση του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και των αγροτών αλλά και του Οργανισμού. Αναφερόμενος στο ζήτημα της καθυστερημένης προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης και του αποκλεισμού χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων από αυτή, ο κ. Βεσυρόπουλος, ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες πληρωμής των δικαιούχων που έμειναν εκτός πληρωμών, ενώ έθεσε και το θέμα της εξόφλησης του συνόλου της Βασικής Ενίσχυσης που παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια καταβάλλονταν μέσα στον Δεκέμβριο.

Μετά τη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε:

«Συναντήθηκα με τον Αν. Υπουργό κ. Μπόλαρη, προκειμένου να στηρίξω ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών της Ημαθίας. Ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό, να υπάρξει τροποποίηση της απόφασης του ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις και την καταστροφή που υπέστησαν. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους αγρότες, δεν είναι δυνατόν να θέτουμε εμπόδια και να διαιωνίζουμε το πρόβλημα. Οι τέσσερις (4) ασυγκόμιστες σειρές που ζητά η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., στο μέσον του αγροτεμαχίου σε όλο το μήκος μιας διάστασής του, προκειμένου να αποζημιωθούν, σύμφωνα και με τους αρμόδιους, στοχεύει στο να αποκλείσει ένα μεγάλο μέρος αγροτών από τη διεκδίκηση της νόμιμης αποζημίωσης.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκτιμήσεις πραγματοποιούνταν με «μάρτυρες» λίγων μέτρων, πράγμα που σημαίνει, ότι ο προσδιορισμός του ύψους της ζημίας που διατυπώνονταν στα πορίσματα κατά την εκτιμητική διαδικασία ήταν ακριβής. Αυτό το συμπέρασμα εξάλλου εξάγεται και από τη φετινή εκτιμητική διαδικασία, καθώς οι γεωπόνοι – εκτιμητές που πραγματοποίησαν εκτιμήσεις σε αγροτεμάχια χωρίς τους προβλεπόμενους «μάρτυρες», ολοκλήρωσαν την εκτιμητική τους διαδικασία με απόλυτη σαφήνεια.

Επίσης, ζήτησα να υπάρξει, τροποποίηση και εκσυγχρονισμός  του Κανονισμού ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α., καθώς δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε με όρους του παρελθόντος. Πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναλογιστικές μελέτες, ώστε να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, και  να εφαρμοστεί  η τροπολογία που κατέθεσα με συναδέλφους μου και ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2014, η οποία παρέχει πλήρη κάλυψη της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. από όλα τα ζημιογόνα αίτια.

Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., και το Υπουργείο, οφείλουν να δουν την αλήθεια και την πραγματικότητα. Οι αγρότες της Ημαθίας, δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ζητούν να εκπληρώσει η πολιτεία την αυτονόητη υποχρέωση της και να τους αποζημιώσει».