28 Μαΐ 2015

ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ!

Με αφορμή την γιορτή του Αγ.Πνεύματος την Δευτερα  1 Ιουνιου σας παρουσιαζουμε ένα έθιμο που κρατάει χρόνια στα Τρίκαλα Ημαθίας.



ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ

Το Κουρμπάνι είναι παραδοσιακή εκδήλωση η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρωί την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στο Εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου(Αγ. Τριάδας). 
Κουρμπάνι σημαίνει θυσία και σύμφωνα με τη παράδοση το έθιμο διατηρείται από την Ανατολική Ρωμυλία, όπου εκεί γινόταν πάνω στο καλέ μπαίρ στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Θυσιαζόταν ένα ελάφι και μετά γινόταν αγώνες πάλης. Κάποια χρονιά όμως δεν κατάφεραν να πιάσουν το ελάφι ( που εμφανιζόταν πάντα θεόσταλτο σύμφωνα με τη παράδοση ) και από τότε θυσίαζαν αντί για ελάφι…Μοσχάρι! 
Το έθιμο συνεχίστηκε με τον ερχομό των προσφύγων στην Ελλάδα όπου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα χάρις την προσπάθεια του συλλόγου της Αν. Ρωμυλίας Τρικάλων Ημαθίας και της εκκλησιας.  
Το έθιμο πήρε μάλιστα μεγάλες διαστάσεις με τα χρόνια αφού οι μερίδες που ετοιμάζονταν στο χώρο  ξεπερνούσαν τις 2000 μερίδες. Το φαγητό ( πλιγούρι με κρέας ) μαγειρεμένο μέσα σε μεγάλα καζάνια μοιραζόταν δωρεάν,ενώ  οι χοροί με τοπικά παραδοσιακά τραγούδια κρατούν μέχρι αργά το απόγευμα.