31 Μαΐ 2015

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΓΟΠΕΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ!

Μία ανακάλυψη σε εργαστήριο της Σεούλ, στη Νότια Κορέα θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα γύρο από τα καύσιμα αυτοκινήτων και την αποθήκευση ενέργειας.

Επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα τεχνική στην αποθήκευση ενέργειας, από φίλτρα τσιγάρων.


Συγκεκριμένα τα φίλτρα τσιγάρων περιέχουν ίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για να δεσμεύουν τα βλαβερά μέρη του τσιγαρου. Με μία διαδικασία που ονομάζεται πυρόλυση, δηλαδή την χημική διάσπαση οργανικών υλικών με θέρμανση απουσία οξυγόνου, οι Κορεάτες επιστήμονες τροποποίησαν τις ίνες κυτταρίνης στα αποτσίγαρα σε ένα νέο υλικό το οποίο περιέχει άνθρακα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας.

Το υψηλής απόδοσης υλικό μπορεί να μετατραπεί σε μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες, κομπιούτερ και άλλες φορητές συσκευές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε σε νοτιοκορεατική επιστημονική εφημερίδα ναοτεχνολογίας και γίνεται λόγος για έναν υπερπυκνωτή που μπορεί να φορτίσει άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια χημική αντίδραση.

Σε αντίθεση με τις μπαταρίες, που έχουν μία συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, οι υπερπυκνωτές μπορούν να επαναφορτίσουν εκατομμύρια φορές χωρίς να χάνουν την αποθηκευτική του δυνατότητα.

Βέβαια οι υπερπυκνωτές πρέπει να έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από μία μπαταρία, ενώ η τιμή τους είναι πολλαπλάσια.

Η ανακάλυψη των Νοτιοκορεατών αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, αφού τα φίλτρα ενός τσιγάρου είναι πάμφθηνα και εύκολο να κατασκευαστούν. Μάλιστα περί των 800.000 τόννων φίλτρων τσιγάρων πάνε στα σκουπίδια κάθε χρόνο, αφού όπως είναι φυσικό, οι καπνιστές πετάνε τα αποτσίγαρα τους.

Στον τομέα των υπερπυκνωτών έχουν γίνει τεράστια τεχνολογικά βήματα. Μάλιστα ερευνητές έχουν κατασκευάσει υπερπυκνωτή που θα μπορούσε δυνητικά να εξαλείψει την ανάγκη για μπαταρίες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η χρήση του φίλτρου ενός τσιγάρου για την δημιουργία μίας μπαταρίας αυτοκινήτου θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα κόστους και μεγέθους, αφού είναι φθηνή πρώτη ύλη και χρειάζεται πολύ λιγότερο χώρο.

Σύμφωνα με το Lux Research, η αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα επιτύχει για επόμενα χρόνια ετήσια ανάπτυξη 8% ενω θα έχει κύκλο εργασιών 50 δισ. δολάρια.

Με της εξέλιξη της τεχνολογίας, οι υπερπυκνωτές θα μπορούσαν να κινήσουν αποκλειστικά ένα αυτοκίνητο χωρίς την ανάγκη χρήσης άλλου καυσίμου.


ΠΗΓΗ