10 Δεκ 2014

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε επιφυλακή πρέπει να είναι η πτηνοτρόφοι της Μακεδόνιας καθώς με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (Η5Ν8) σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο) η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία τους ζητά να ενημερώσουν άμεσα την Κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής τους σε περίπτωση που σημειωθούν θάνατοι σε πουλερικά πέραν του φυσιολογικού καθώς επίσης και να μεριμνούν για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας στα πτηνοτροφεία.


Από το Τμήμα Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα γρίπης των πτηνών που εκδηλώθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Διαβαστε περισσσοτερα

«Όλοι οι πτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  να ενημερώσουν άμεσα την Κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής τους σε περίπτωση που σημειωθούν θάνατοι σε πουλερικά πέραν του φυσιολογικού και να μεριμνούν για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας στα πτηνοτροφεία.
Η γρίπη των πτηνών οφείλεται σε ιό και  μεταδίδεται με άρρωστα πτηνά, πτηνά-φορείς (εκκρίσεις, κόπρανα) καθώς και μηχανικά (σκεύη, αυτοκίνητα, παπούτσια, ρούχα, τροφή, νερό) .  Τα αποδημητικά και υδρόβια πτηνά μπορεί να μεταφέρουν τον ιό σε  μακρινές αποστάσεις, ακόμη και σε άλλες χώρες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ιός δε  μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο.

Τα μέτρα πρόληψης που ενδείκνυνται είναι τα εξής: 

1.Να μην διατηρούνται πουλερικά σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγροί) αλλά να περιορίζονται και να στεγάζονται για να αποκλεισθεί η επαφή τους με άγρια πτηνά.
2. Πάπιες και χήνες να διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
3. Να προστατεύονται οι εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής νερού και τροφής στις συστηματικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τη δυνατότητα προσέγγισής τους από άγρια πτηνά ή άλλα ζώα.
4. Οι σίτες στα παράθυρα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να είναι χωρίς τρύπες.
5. Λεκάνες απολύμανσης στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις εισόδους και εξόδους για τα οχήματα και για τα υποδήματα των ατόμων που κυκλοφορούν στην μονάδα.
6. Ελαχιστοποίηση των επισκέψεων στις απολύτως απαραίτητες, με φόρμες και μπότες.
7. Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών.
8.  Καθαριότητα σε καθημερινή βάση στους χώρους των πτηνών».
 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα τηλέφωνα: 2310478338 και - 337.









agonews.gr