19 Μαΐ 2015

ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ειδικοί εκτιμούν πως παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, οι πληθυσμοί των κουνουπιών δεν είναι ικανοί για να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία, με την άνοδο των θερμοκρασιών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κεντρική Μακεδονία.



Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, με βάση τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ειδικούς που παρακολουθούν το δίκτυο παγίδων, εκτιμούν πως παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, οι πληθυσμοί των κουνουπιών δεν είναι ικανοί για να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, επισημαίνουν ότι συνήθως τα έντομα αυτά αναπτύσσονται μέσα στο καλοκαίρι και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία.

Σημειώνεται, ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κάνει λόγο για καθυστερήσεις στο φετινό πρόγραμμα.

«Αυτή τη στιγμή διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο της δυνατότητας ενστάσεων από πλευράς αναδόχων. Ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες φάσεις του διαγωνισμού και απομένει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο» σχολιάζει στο αθηναϊκό πρακτορείο η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τζάκη και προσθέτει: «υπολογίζουμε να αρχίσουμε επίσημα τους ψεκασμούς το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου».

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

«Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία κατ' αρχήν και δευτερευόντως στην όχληση. Από τη συνεργασία που έχουμε με τους ειδικούς που παρακολουθούν τη βάση δεδομένων από το στήσιμο παγίδων κουνουπιών, προκύπτει ότι οι πληθυσμοί που αναπτύσσονται δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα έντομα που τον μεταδίδουν αναπτύσσονται συνήθως μέσα στο καλοκαίρι και ακόμη δεν έχουμε στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, η σύμβαση προβλέπει το στήσιμο παγίδων που θα παρακολουθεί και τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου» σχολιάζει.

Στα πλεονεκτήματα του φετινού προγράμματος, η κ. Τζάκη συμπεριλαμβάνει τη διετή του διάρκεια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός το 2016 και του χρόνου οι ψεκασμοί θα μπορούν να ξεκινήσουν, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, με βάση τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, τονίζει ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει μια συντονιστική επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος, που ανάλογα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται κάθε εποχή, θα κατευθύνει τους αναδόχους στις κατάλληλες δράσεις.

Στις μελλοντικές δράσεις της επιτροπής συγκαταλέγονται η επιδημιολογική παρακολούθηση των πληθυσμών των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών, πιλοτικές εφαρμογές για διαφορετικούς τρόπους καταπολέμησής τους, έλεγχοι ανθεκτικότητας των εντόμων στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς αλλά και μετρήσεις υπολειμματικότητάς τους στα αγροτικά προϊόντα. Ακόμη, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους υλοποίησης του προγράμματος.

ΠΗΓΗ