15 Φεβ 2015

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

Ένα γερό λίφτινγκ στη ρύθμιση των 100 δόσεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με αλλαγές που φθάνουν ακόμη και στη γενναία διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους.


Είναι το πρώτο μέτρο στις επείγουσες κινήσεις που θα κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να δώσει το φιλί της ζωής στο ήδη ημιθανές δημόσιο ταμείο.

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται είναι ριζικές και φιλοδοξούν στο να φέρουν στη ρύθμιση εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που μέχρι σήμερα, αν και χρωστούσαν, δεν μπήκαν στη ρύθμιση.

Οι αλλαγές αποτυπώνονται σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή το συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που ετοιμάζονται είναι:

- παράταση στη χρονική ισχύ της ρύθμισης. Η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στο τέλος Μαρτίου και εξετάζεται σοβαρά να παραταθεί έως και το τέλος Απριλίου.

- η υπαγωγή στη ρύθμιση και των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του έτους. Με την υφιστάμενη μορφή της ρύθμισης υπάγονταν οι οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014. Με την επέκταση των οφειλών που μπορούν να υπαχθούν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις οι οφειλέτες και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν πλήρωσαν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο καθώς και την τελευταία δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος που έληξε τον Νοέμβριο ή για κάποιους φορολογούμενους τον Δεκέμβριο.

- άμεση άρση όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους φορολογούμενους που θα μπουν στη ρύθμιση. Σήμερα ξεμπλοκάρονται τραπεζικοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων μόνο εφόσον εξοφληθεί το 50% της οφειλής.

- κούρεμα όχι μόνο των προσαυξήσεων αλλά και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνει στο Capital.gr ότι περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 73 που είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο αποτελούν κάθε είδους πρόστιμα και ότι «θα δοθούν γενναία κίνητρα για να μπορέσουν αυτοί που τα χρωστούν να κάνουν μια καινούρια αρχή». Ουσιαστικά θα τους δοθεί η δυνατότητα να τα ρυθμίσουν ή να τα εξοφλήσουν με μεγάλη έκπτωση.

- μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης. Σήμερα η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ και πρόκειται να κατέβει χαμηλότερα προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τους οφειλές τους και όσοι έχουν πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ. συνταξιούχοι των 300 ευρώ).

- κατάργηση του πλαφόν οφειλής που μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση. Με τη σημερινή μορφή της ρύθμισης μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές ύψους έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Με τη προωθούμενη ρύθμιση θα μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτου ύψους.

- υπαγωγή στις 100 δόσεις και οφειλών πάνω από 5.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα σε έως 100 δόσεις ρυθμίζονται οφειλές έως 5.000 ευρώ ενώ μεγαλύτερες οφειλές ρυθμίζονται σε έως 72 δόσεις.


ΠΗΓΗ