20 Φεβ 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 94.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Tέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων νέων ανέργων που ανέμεναν την προκήρυξη θέσεων επιδοτούμενης απασχόλησης θα μπει από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναμένεται να προκηρυχθούν 52.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου και άλλες 42.000 θέσεις εργασίας με «επιταγή εισόδου» (voucher) θα προκηρυχθούν εντός του προσεχούς Μαρτίου, παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης και η αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου σχετικά με τα προγράμματα αυτά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι προκηρύξεις  για την κοινωφελή εργασία και τις επιταγές εισόδου στη αγορά εργασίας θα έλθουν ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συναντήσεων που είχε  τις τελευταίες μέρες η αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Συγκεκριμένα η Ρ. Αντωνοπούλου συναντήθηκε με φορείς όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (σ.σ. ο οποίος παρουσίασε και την έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης για το 2007 -13), το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ τους εκπροσώπους των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αλλά ακόμα και με … πρωτοβουλίες εργαζομένων με voucher.

Ωστόσο, πριν ζητήσει η Ρ. Αντωνοπούλου να συναντήσει τους παραπάνω φορείς από την Ελλάδα, ήλθε «κλήση» από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από τις εκείνες τις υπηρεσίες της Κομισιόν οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα προγράμματα απασχόλησης  σε κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε με κοινοτικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, από την τέταρτη κιόλας ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν από την Ρ. Αντωνοπούλου να ελέγξουν την πορεία των προγραμμάτων απασχόλησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός ζήτησε χρόνο από τους κοινοτικούς για ενημερωθεί για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε και, έτσι, η πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» μεταξύ Ελλήνων και κοινοτικών έχει μετατεθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

Μέχρι τότε,  η Ρ. Αντωνοπούλου θα έχει διαμορφώσει το δικό της πρόγραμμα. Στενοί συνεργάτες της αναφέρουν πως αυτό έχει τέσσερα βασικά σημεία :
1.     Οι περισσότερες θέσεις που προκηρύσσονται θα «κουμπώνουν» με τις δεξιότητες που ήδη έχει ο άνεργος και όχι αντίστροφα
2.     Θα υπάρξει ένας πραγματικός μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της εργασίας ο οποίος θα ενώνει την πρόσφορα (σ.σ. τι υπηρεσίες μπορούν να παράσχουν οι άνεργοι βάσει των γνώσεων τους) και τη ζήτηση εργασίας (τι «είδους» ανέργους ζητάνε οι επιχειρήσεις)
3.     Να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των δημόσιων φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης και όχι μόνο των ιδιωτικών ΚΕΚ
4.     Να διπλασιαστεί ο χρόνος της κοινωφελούς εργασίας (από πέντε σε δέκα μήνες) σε δήμους, περιφερειες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. αν και αυτή η αλλαγή δεν θα αφορά το πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί τέλος του τρέχοντος μηνός.


Στενοί συνεργάτες της Ρ. Αντωνοπούλου ανέφεραν στο Capital.gr πως  είναι σε γνώση της υπουργού πως πάμε σε «σκληρή διαπραγμάτευση» και στο μέτωπο του ΕΣΠΑ κατά της ανεργίας, μιας και οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με εκείνες της Κομισιόν.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει πως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αναμένεται να «τρέξει» μεταξύ Μαρτίου – Ιουλίου του 2015 θα είναι το τελευταίο, ενώ θεωρεί αδιαπραγμάτευτα τα προγράμματα επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας…

Διακύβευμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι τα 2,3 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ που αναλογούν στο Υπ. Εργασίας για την περίοδο 2014 -20. Τα 750 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν τα εμπροσθοβαρή προγράμματα  που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του 2014 (τα τελευαταία εξ αυτών είναι τα προαναφερθέντα για την κοινωφελή εργασία και τα voucher), ενώ τα υπόλοιπα  1,5 δισ. ευρώ αφορούν την περίοδο από τα τέλη του 2015 έως το 2020



ΠΗΓΗ