9 Μαρ 2016

ΕΞΙΣΤΟΡΩ… ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΜΙΕΖΑ" ΚΟΠΑΝΟΥ(εικόνες)

Το Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε και η τρίτη θεματική ενότητα του κύκλου πολιτιστικών διαλέξεων «Εξιστορώ…».

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κοπανού οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με τους γηγενείς Μακεδόνες, να διασκεδάσουν με παραδοσιακούς μακεδονικούς χορούς και να απολαύσουν γνήσια μακεδονικά εδέσματα.
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό κομμάτι ο Πρόεδρος του συλλόγου, υπό την ιδιότητα του ως ιστορικός, κ. Βασίλης Δημητριάδης παρουσίασε σημαντικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με την συνεισφορά των γηγενών Μακεδόνων του Κοπανού στους αγώνες του ελληνισμού κι έκλεισε τη σύντομη ομιλία του με δυο προτάσεις: τη μετονομασία μιας οδού σε Αργύρη Καραμπατάκη και τη δημιουργία ενός μνημείου προς τιμή όλων των αγωνιστών γηγενών Μακεδόνων του κάμπου της Νάουσας.

Στην συνέχεια ο κύριος
ομιλητής της βραδιάς κ. Δημήτρης Ευαγγελίδης, γηγενής Μακεδόνας ο ίδιος, συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με την Μακεδονία και με μεταπτυχιακό τίτλο στην Εθνολογία, αναφέρθηκε, βασιζόμενος σε αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, στην ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων, αποκρούοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν διάφοροι κύκλοι προκειμένου να υποστηρίξουν το αντίθετο. Ο κ. Ευαγγελίδης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στη χρήση του σλαβικού ιδιώματος ως μέσου επικοινωνίας όλων των γηγενών Μακεδόνων, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης - Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Σέρβοι κτλπ, κι όχι ως αποδεικτικό κάποιας ιδιαίτερης ομάδος.

Το μουσικοχορευτικό κομμάτι απαρτίστηκε από την εξαίσια χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων, με τέσσερα τραγούδια ηρωικού και κοινωνικού περιεχομένου κι από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πυρσού Νάουσας και «Αγίου Δημητρίου» Χαρίεσσας. Τα παιδιά και των δυο συλλόγων ενθουσίασαν και ξεσήκωσαν το κοινό με τις ικανότητες τους.
Τέλος, το κομμάτι της γευσιγνωσίας, αποτέλεσμα της εθελοντικής προσφοράς πολλών ανθρώπων, άφησε όλους τους παρευρισκόμενους κατευχαριστημένους εξαιτίας της ποικιλίας και της ποιότητας των μακεδονικών εδεσμάτων που προσφέρθηκαν.
Κι αυτή η εκδήλωση υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών συμπολιτών μας τους οποίους κι ευχαριστούμε για τη βοήθεια τους.

 Παράλληλα, ο σύλλογος βράβευσε και τους καθηγητές μαγειρικής στο ΙΕΚ Βέροιας κα. Παπαευθυμίου Α. και κ. Κελεσίδη Γ. οι οποίοι μαζί με μαθητές τους ανέλαβαν την οργάνωση του γευσιγνωστικού κομματιού. Επίσης να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή του Γυμνασίου Κοπανού κ. Παπαδόπουλο Θ. και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Δάγγα Σ. για  την παραχώρηση του χώρου ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση,

Τέλος, με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι : αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βέροιας κ. Γ. Σοφιανίδης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Νάουσας κ. Δ. Μάντζιος , αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Σ. Δάγγας,  οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Νάουσας κα. Δ. Μπαλτατζίδου, κ. Δ. Σέπκας  κ. Θ. Γαϊτανίδης, κ. Σ. Αραμπατζή, Μέλος Τοπικής Κοινότητας Κοπανού κ. Σ. Μπαλτατζίδης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λευκαδίων κα.  Ζ. Τομπουλίδου, τον κ. Μ. Βαλσαμίδη και Δ. Μπάϊτση Ιστορικοί – Λαογράφοι,  ο πάτερ Γεώργιος από την ενορία Κοπανού, ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοπανού Μ. Αλέξανδρος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λευκαδίων ‘’ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’’ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων ‘’ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ’’.

Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμή που μας έκαναν και απευθύνουμε σε όλους πρόσκληση για την τελευταία θεματική του Εξιστορώ, αφιερωμένη στους Πόντιους, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Έρια της Νάουσας στις 9 Απριλίου 2016.