17 Νοε 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ...!(κριτήρια)

Κούρεμα κόκκινων στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και επιδότηση για τους πιο ευάλωτους Επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.


 Η συμφωνία όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης , αφορά στο 25% και 35% των δανειοληπτών αντίστοιχα ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος με τους θεσμούς να θέλουν την προστασία μόνο του 16%-20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 170.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου, για 4μελή οικογένεια, θα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς στην κατηγορία αυτή το όποιο έλλειμμα εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου θα καλύπτεται από το δημόσιο.

Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνονται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούν παρ' όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών. Ετσι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει και ότι όπου διαπιστώνεται ότι η τρέχουσα εμπορική αξία είναι πλέον χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τότε το δάνειο θα κουρεύεται και θα επανυπολογίζεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική που αναφερόταν στα συμβόλαια αγοράς. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς καθώς οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθούν.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός στην περίοδο της πτώσης της οικονομίας αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Χρειάζεται οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση να μπορούν να δίνουν δάνεια. Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, θα ισχύσει για τρία χρόνια και στη λήξη αυτής της περιόδου θα υπάρξει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε με έμφαση ότι οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για ένταξη στο νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν με βάση το παλιό θεσμικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη τονίστηκε τέλος ότι με τη συμφωνία γίνεται το πρώτο βήμα προκειμένου να επεκταθεί στη συνέχεια η κρατική στεγαστική πολιτική αλλά και για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα κόκκινα δάνεια σήμερα διαμορφώνονται στο 40% του συνόλου έναντι 5%-7% στην ΕΕ.

 Τέλος στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση συνολικά των κόκκινων δανείων που δεν θα είναι ενιαία αλλά θα περιλαμβάνει διαφορετικές λύσεις για τις διάφορες κατηγορίες δανείων (μεγάλα επιχειρηματικά, μικρομεσαίους, στεγαστικά, καταναλωτικά).

Οι επιλογές, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, περιλαμβάνουν τόσο υπάρχοντα εργαλεία , όπως ο νόμος Δένδια όσο και τη συζήτηση για το αν θα υπάρξει "αγορά κόκκινων δανείων". Ο κ. Τσακαλώτος τέλος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εταίρων συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή και τότε θα γίνει νέο Euro Working Group για να εξεταστεί το κείμενο που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση των πρώτων δυο δις ευρώ

Τα κριτήρια αναλυτικά:
 Πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας θα απολαμβάνει το 25% των δανειοληπτών, αρκεί: Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι έως 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια όρια αγγίζουν στο όριο διαβίωσης.
Συγκεκριμένα:  
 Για άγαμο: 8.180 ευρώ  
 Για ζευγάρι: 13.917 ευρώ    
και για κάθε παιδί επιπλέον 3.361 ευρώ.
Άρα για μία οικογένεια 20.639 ευρώ ετησίως. Για τους οφειλέτες αυτούς θα ορίζεται μια ελάχιστη μηνιαία δόση.

Για όσους πάντως αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτή πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να ετοιμάσει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό και τη δόση να καταβάλει το κράτος.

 Για να χτιστεί η κάλυψη έως το 60%, δημιουργείται μία δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών με υψηλότερα εισοδήματα. Κριτήρια προστασίας, το τεστ αποτίμησης περιουσίας και βέβαια η διάθεση συνεργασίας με την τράπεζα.Αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως θα καθοριστούν από την φορολογική τους δήλωση θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι. Για τα νοικοκυριά αυτά:     η αντικειμενική αξία φτάνει τις 230.000 ευρώ και τα εισοδηματικά όρια είναι     Για άγαμο: 13.906 ευρώ     Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ     Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)

Η δόση θα βγαίνει με βάση την σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου. Ο διακανονισμός θα είναι εξωδικαστικός και το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι κλειδωμένο για τρία χρόνια.

www.dikaiologitika.gr