23 Νοε 2015

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ


Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες, συνδεόμενες με την ανεξέλεγκτη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης.



Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, προηγήθηκε σχετική αναφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό και εξετάζεται εάν τα αίτια πρόκλησής τους συνδέονται με την περιορισμένη ορατότητα στο οδόστρωμα, εξαιτίας των καπνών που σε πολλές περιπτώσεις «πνίγουν» ευρύτερες περιοχές από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Μάλιστα, υπήρξαν και καταγγελίες οδηγών για τις δυσχερείς συνθήκες οδήγησης που διαμορφώνονται από την παραπάνω πρακτική, ειδικά στο τμήμα της ΠΑΘΕ, από τον κόμβο των Ευζώνων έως τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης προκαταρκτική εξέταση, η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στην αρμόδια Αρχή. Τα αδικήματα που ερευνώνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είναι αυτά της υποβάθμισης περιβάλλοντος και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Χαρακτηριστικό ήταν τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε πριν από 1,5 εβδομάδα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου Χαλάστρας, όπου ενεπλάκησαν συνολικά πέντε οχήματα, με απολογισμό έναν νεκρό και δύο ελαφρά τραυματίες. Μαρτυρίες οδηγών ανέφεραν ότι η ορατότητα στο σημείο τη δεδομένη στιγμή ήταν περιορισμένη, ενώ από την Τροχαία εξετάζεται εάν αυτό οφείλεται σε καπνούς που «σκέπασαν» το οδόστρωμα από τις φωτιές που άναψαν αγρότες προκειμένου να καθαρίσουν τα χωράφια τους.


πηγη