19 Μαΐ 2015

ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ - ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ!

Κλείδωσαν όπως φαίνεται οι ανατροπές στον ΦΠΑ καθώς Ελλάδα και δανειστές έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση του 23%. Πλέον ο ΦΠΑ μειώνεται στο 18%, ενώ καταργείται και ο ΦΠΑ 13%  και 6,5%.


Οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται σε 15% και 6,5% για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν για τις πληρωμές τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ για όσους θα πληρώνουν με μετρητά οι συντελεστές θα διαμορφώνονται στο 18% και το 9,5%.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οι καταναλωτές που θα χρησιμοποιούν για τις αγορές τους κάρτες θα κερδίζουν έκπτωση 3% στον ΦΠΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όπου επιβάλλεται σήμερα ο κανονικός συντελεστής 23% (καινούργια ακίνητα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφώνων κλπ) θα υπάρξει μείωση, ενώ επιβαρύνσεις  προκύπτουν για νερό, ξενοδοχεία που από το 6,5% σήμερα, θα φορολογούνται με 15%.

Για συναλλαγές με κάρτες προβλέπεται καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για όλα (αντί 6,5%, 13% και 23%) με έναν ακόμα μειωμένο συντελεστή 6,5% μόνο για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες.

Σύμφωνα με τον υπουργό ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα έχει ΦΠΑ 15% ανεξαρτήτως από τον τρόπο εξόφλησής του.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις



ΠΗΓΗ