24 Απρ 2015

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ DE MINIMIS ΣΤΑ ΑΣΠΑΡΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ!

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και στοιχεία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των de minimis, «τάζει» ο Ευάγγελος Αποστόλου σε όσους αγρότες δεν καταφέρουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω πλημμυρών, ώστε να τους καθησυχάσει ότι δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους και ότι θα τους αναπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων που θα απολέσουν.


«Εμείς καλούμε τους αγρότες να πάνε σήμερα, αύριο, μεθαύριο να καλλιεργήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου με δηλώσεις του στο περιθώριο των επίσημων εγκαινίων της 1ης διεθνούς έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon», προσθέτοντας όμως ότι αν καταστεί τελικώς αδύνατη η καλλιέργεια, θα αρχίσουν καταγραφές των εκτάσεων για να πάει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μόλις μας επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή λίγο ακόμα να φύγουν τα νερά, θα γίνει μια καταγραφή όλων αυτών των εκτάσεων, είτε που είχαν καλλιέργεια και καταστράφηκε, είτε αυτών που δεν μπόρεσαν καν να καλλιεργηθούν […] και βεβαίως μέσα στις πρώτες επαφές που θα κάνουμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή θα ζητήσουμε τεκμηριωμένα τα δικαιώματα που αφορούν αυτές τις εκτάσεις να ισχύσουν κανονικά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Στο ερώτημα δε, τί θα γίνει ωστόσο αν δεν γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι η Επιτροπή «συνήθως στο θέμα των δικαιωμάτων από την ώρα που υπάρχει μια τεκμηρίωση τέτοια που (αποδεικνύει) με καιρικές συνθήκες, μετεωρολογικά δεδομένα κλπ, (ότι δεν κατέστη δυνατή η καλλιέργεια) ένα τέτοιο αίτημα το κάνει αποδεκτό».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη πως, πέραν αυτής της ενέργειας και επειδή θα υπάρξει και μια απώλεια εισοδήματος σε όσους παραγωγούς είτε καταστράφηκε η καλλιέργεια, είτε δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, λόγω των πλημμυρών «θα δούμε σε συνεννόηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή μήπως μέσα από διαδικασίες de minimis καλύψουμε και ένα μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος που χάνεται». Για το τελευταίο, πάντως, φάνηκε να κρατά μικρό καλάθι, διότι συν τοις άλλοις η διαδικασία de minimis, όπως παραδέχθηκε, «έχει σχέση και με τις δυνατότητες από εθνικούς πόρους για να καταβληθεί».

περισσοτερα εδω