23 Μαΐ 2016

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 27-29 ΜΑΙΟΥ 2016(πρόγραμμα)

Ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ) την περίοδο 1958-1962 διοργάνωνε με επιτυχία στην πόλη της Βέροιας το «Φεστιβάλ Παραγωγής». Επρόκειτο για εκδηλώσεις που γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία και πρόβαλαν τα προϊόντα του κάμπου της Ημαθίας σε όλη την Ελλάδα. Μετά την επαναδραστηριοποίηση του ΤΟΒ από το 2014, σχεδιάζεται η αναβίωση του Φεστιβάλ, με κύρια έμφαση στο Ροδάκινο που αποτελεί κατά κοινή ομολογία τη «ναυαρχίδα» της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δ.Σ. του ΤΟΒ αποφάσισε να διοργανώσει το «1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας» που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 27-29 Μαΐου 2016.
Το «1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας» περιλαμβάνει 3 βασικές εκδηλώσεις:

1. Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο, με συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου και διακεκριμένων καλεσμένων
2. Γιορτή Γαστρονομίας με βραβευμένο σεφ σε κεντρική πλατεία της πόλης
3. Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά με θέμα το ροδάκινο, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:


- 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο, 27-28 Μαΐου, ξενοδοχείο “Αιγές”
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο θα καλύψει όλο το φάσμα, από την καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία και τη θρέψη της ροδακινιάς, μέχρι την εμπορία και τις εξαγωγές του φρέσκου και μεταποιημένου ροδάκινου. Μεταξύ των εισηγητών περιλαμβάνονται: ο καθηγητής του πολυτεχνείου της Ανκόνα και διευθυντής του δενδροκομικού ινστιτούτου της Ρώμης κ. Davide Neri, ο Ισπανός γεωπόνος με ειδίκευση σε θέματα θρέψης της ροδακινιάς κ. Javier Jovellar, οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ.κ. Νάνος, Κωβαίος, Μολασιώτης, Καραογλανίδης και Βασιλακάκης, εκπρόσωποι θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, καθώς και καλεσμένοι από ευρωπαϊκούς ομίλους σούπερ μάρκετ.
- Δημιουργικά Εργαστήρια, 28 Μαΐου, Δημόσια Βιβλιοθήκη
Στους φιλόξενους χώρους της βραβευμένης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα το ροδάκινο, την παραγωγή και τη διατροφική του αξία. (Απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
- Γιορτή Γαστρονομίας, 29 Μαΐου, πάρκο Εληάς
Την Κυριακή... στήνουμε γιορτή! Στο πάρκο Εληάς στήνεται μια ανοιχτή κουζίνα (pop-up-kitchen) και μαγειρεύουμε gourmet συνταγές με ροδάκινο. Κοντά μας για να μοιραστεί τις δημιουργικές εμπνεύσεις του, ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης! Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος, καθώς και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας.
- Παράλληλες εκδηλώσεις

Στους χώρους του Φεστιβάλ:

  • Έκθεση Φωτογραφίας «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» με θέμα τα Φεστιβάλ Παραγωγής του ΤΟΒ την περίοδο 1958-1962, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της πόλης.
  • Μπαζάρ με χειροποίητες δημιουργίες από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» αφιερωμένες στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.
  • Σε cafe-bar της πόλης:
  • Cocktail nights με δροσερά κοκτέιλ από ροδάκινο και dj parties!
  • Ετήσιος Χορός Τουριστικού Ομίλου Βέροιας: Κυριακή 29/5, στην Εληά όπως παλιά, με πλούσιο μενού βασισμένο στο ροδάκινο και ζωντανή μουσική, ξαναζούμε το όνειρο του ΤΟΒ.