16 Οκτ 2015

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - 20 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΕΚΑΝΑΝ "ΦΤΕΡΑ" ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ!

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια λίρες κατάφεραν να κλέψουν χάκερς από τραπεζικούς λογαριασμούς της Βρετανίας χρησιμοποιώντας το κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία Dridex.

Η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (NCA) αναζητά τα ίχνη τους και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το FBI και άλλες αρχές με στόχο τον περιορισμό της δράσης του malware, ενώ ένας ύποπτος έχει ήδη συλληφθεί.


"Χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερα ύπουλο λογισμικό, το οποίο εκμεταλλεύεται ανθρώπους που δεν είναι προσεκτικοί με τις online τραπεζικές τους συναλλαγές" δήλωσε ο καθηγητής 'Αλαν Γούντγουορντ, ειδικός στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου ο οποίος παρέχει συμβουλές στη Europol. "Φανταστείτε τους κλέφτες να κάνουν αναλήψεις μικρών ποσών, παρά μεγάλων, ώστε να περνούν απαρατήρητοι", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Dridex Tojan κατάφερε να εισχωρήσει σε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ενός "μολυσμένου" εγγράφου του Microsoft Office, το οποίο εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θυμάτων με τη μορφή τιμολογίου. Όπως αναφέρει δημοσίευμά του BBC, το κακόβουλο λογισμικό βασίζεται στην «αφέλεια» ορισμένων χρηστών και όχι σε κάποια «τρύπα» στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών τους. Μόλις οι χρήστες εγκαταστήσουν -εν αγνοία τους- το malware, αυτό αρχίζει να παρακολουθεί τη δραστηριότητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στέλνει τις πληροφορίες στους χάκερς.

Στην ανακοίνωσή της η NCA αναφέρει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Trojan σε συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών Internet ώστε να καταφέρουν να αποτρέψουν τις προσπάθειες του κακόβουλου λογισμικού να αποστείλει τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών στους χάκερς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τον Αύγουστο είχε συλληφθεί στην Κύπρο ένας άνδρας από τη Μολδαβία, ο Αντρέι Γκίνκουλ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοσή του.

Από την πλευρά του το FBI συνέστησε στους χρήστες να χρησιμοποιούν πάντα προγράμματα anti-virus για την προστασία των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών.


πηγη