28 Μαρ 2016

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΛΓΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!

Στην ανάγκη παράτασης της ημερομηνίας εμπρόθεσμης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ, αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Ειδικότερα στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:


«Είναι γνωστό ότι με το Νόμο 3877/2010 καθιερώθηκε η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής η οποία υποβάλλεται από τους παραγωγούς σε ετήσια βάση.

Η υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής είναι υποχρεωτική για όλους όσους διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι.

Με βάση τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να δικαιούνται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Είναι επίσης γνωστό ότι η ειδική ασφαλιστική εισφορά μπορεί να καταβληθεί από τους παραγωγούς είτε σε μετρητά είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το Δημόσιο. Οι απαιτήσεις που μπορούν να εκχωρηθούν είναι η ενιαία ενίσχυση, οι ενισχύσεις των λοιπών καθεστώτων καθώς και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και του Φ.Π.Α.

Είναι δεδομένα:
1. Ό,τι καθυστερούν οι πληρωμές των προαναφερθέντων απαιτήσεων των αγροτών από το Δημόσιο
2. Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έχει εκχωρήσει στον ΕΛΓΑ τις παραπάνω απαιτήσεις του από το Δημόσιο
3. Η ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για τη Δήλωση του 2015 που είναι η 31 Μαρτίου 2016 εκπνέει και οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΛΓΑ με κίνδυνο να χάσουν τις αποζημιώσεις τους
Για αυτό είναι αναγκαία η παράταση της ημερομηνίας εμπρόθεσμης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται η κυβέρνηση να παρατείνει την ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ και για πόσο χρονικό διάστημα;».

πηγη