10 Σεπ 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ


Πληθώρα συσκευών και διατάξεων που απαντώνται στους χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία πέραν κάποιων ορίων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από κύματα που στην πλειονότητά τους είναι αόρατα.


Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία του κοινού που ζει στο άμεσο περιβάλλον σταθμών κεραιών λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης καθώς και από την αίσθησή του ότι οι διενεργούμενοι έλεγχοι - μετρήσεις είτε σε αστικά περιβάλλοντα είτε σε απομακρυσμένες περιοχές δεν μπορούν να αποδώσουν την καθημερινή πραγματικότητα της έκθεσής τους σε 24ωρη βάση.

Ένα εθνικό σύστημα βρίσκεται σε υλοποίηση, υπεύθυνο για τη διαρκή και ανεξάρτητη μέτρηση της η/μ ακτινοβολίας σε όλη την επικράτεια. Η ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος θα συμβάλει στη διασφάλιση (α) της προστασίας της υγείας των πολιτών και (β) στην πληρέστερη εφαρμογή του σχετικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου της χώρας.

Συνολικά, πρόκειται να εγκατασταθούν 500 σταθμοί μέτρησης με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη, σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα. Η τοποθέτηση των σταθμών θα γίνει αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, π.χ. σε ταράτσες ή μπαλκόνια δημοσίων κτιρίων. Στη συνέχεια, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας θα μεταφέρουν τα δεδομένα στο   κεντρικό σταθμό επεξεργασίας και ανάλυσης των μετρήσεων. Οι μετρήσεις που θα συγκεντρώνονται από όλους τους σταθμούς της Ελλάδας, θα δημοσιοποιούνται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα που θα σχεδιαστεί ειδικά για το παρόν έργο. Ο εξοπλισμός μέτρησης θα τροφοδοτείται με ρεύμα αποκλειστικά μέσω ηλιακών συσσωρευτών.

Στο Δήμο Αλεξάνδρειας, ως ένα από τους 326 Δήμους Πανελλαδικά που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο, έγινε η εγκατάσταση ενός ευρυζωνικού σημείου μέτρησης, με διαστάσεις 112x780 χιλιοστά, και βάρος 8 κιλά μαζί με τον ιστό.

Κύριος της υλοποίησης του έργου του συστήματος του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, είναι η Γενική Γραμματεία Τηλ/νιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία SPACE HELLAS S.A.

Με την τοποθέτηση του σταθμού μέτρησης στο κτίριο του Δημαρχείου, o Δήμος Αλεξάνδρειας δείχνει την προσήλωσή του στην διατήρηση του υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν οι πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα οι ευαίσθητες ηλικίες.