16 Μαρ 2015

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ!-ΔΗΛΩΣΗ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Το πότε θα πιστωθούν στους λογαριασµούς των τευτλοπαραγωγών τα χρήµατα από τα περσινά υπόλοιπα, µετά την υπογραφή του δανείου των 8,5 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς και το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη νέα τιµολογιακή πολιτική της ΕΒΖ, θα καθορίσουν την έναρξη της νέας σεζόν για τα τεύτλα.



«Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης του δανείου, πολύ σύντοµα οι παραγωγοί θα κληθούν να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ αναµένεται το πότε θα πιστωθούν τα χρήµατα .

Εν τω µεταξύ, εξακολουθούν να είναι σε εκκρεµότητα οι πληρωµές για την ολοκληρωµένη διαχείριση του 2012 και του 2013, ενώ πρόβληµα υπάρχει και µε την αποζηµίωση για τα ασυγκόµιστα του 2014, αφού από τον ΕΛΓΑ τα πορίσµατα δεν προβλέπονται πριν τα µέσα Απριλίου. Με την προσµονή της πληρωµής του εναποµείναντος 45% των απαιτήσεών τους για τη σοδειά του 2014, από τη µια και µε τις τελευταίες εξελίξεις στο τιµολόγιο από την άλλη, οι αγρότες, τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία, αν όλα πάνε καλά µε τον καιρό, στο τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας ευελπιστούν να µπουν στα «ελαφριά» χωράφια για σπορά, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραµατικά. Πολύ πιο δύσκολα και αβέβαια είναι τα πράγµατα στις Σέρρες και τον Έβρο, αφού οι πληµµύρες καθιστούν πολύ δύσκολη την είσοδο των µηχανηµάτων µέσα στους αγρούς και αµφίβολη τη µεγάλης κλίµακας σπορά.



Υπό προϋποθέσεις στα επίπεδα του 2014 η τιµολογιακή πολιτική

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι η διοίκηση της βιοµηχανίας απέστειλε την πρότασή της το απόγευµα της Παρασκευής στο υπουργείο και στις γεωπονικές υπηρεσίες της ΕΒΖ και µένει να φανεί πώς θα την υποδεχθούν οι παραγωγοί, αφού έχει µια – δυο προϋποθέσεις που… καίνε. Συγκεκριµένα, το νέο τιµολόγιο θα έχει ίδιες τιµές µε το 2014 υπό τον όρο ότι οι τιµές της ζάχαρης θα ανέβουν στα περυσινά επίπεδα, ενώ σε άλλη περίπτωση, θα υπάρξει µια ποσοστιαία µείωση που θα προσεγγίζει το 5%, ανά κατηγορία ζαχαρικού τίτλου. Επίσης, η ΕΒΖ ξεκαθαρίζει πως φέτος δεν θα αναλάβει το κόστος µεταφοράς των τεύτλων από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, όπως έκανε πέρυσι, διότι η δαπάνη αυτή στην καµπάνια του 2014 της στοίχισε περί τα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό που αφήνεται να διαρρεύσει είναι ότι εναλλακτική λύση είναι να σπείρουν οι αγρότες σε κάθε µια από τις δύο περιοχές, περισσότερα από 35.000 στρέµµατα τεύτλων, ώστε να υπάρχει ικανή ποσότητα να ξαναλειτουργήσουν τα δύο τοπικά εργοστάσια.

Δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Υπουργού ΠΑΠΕΝ και του Βαγγέλη Αποστόλου, 
Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την παραγωγική αναζωογόνηση της χώρας, στηρίζουμε πλήρως την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τονίζουμε την ανάγκη να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της βιομηχανίας, το οποίο ως έναν από τους κύριους στόχους του θα πρέπει να έχει τη στήριξη και ενδυνάμωση της τευτλοκαλλιέργειας και των τευτλοπαραγωγών στη χώρα μας.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε να αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΒΖ ο Δημήτρης Γιαννακίδης, πετυχημένο, δοκιμασμένο και έμπειρο ανώτατο στέλεχος της βιομηχανίας.
Δηλώνουμε ότι για την εκκίνηση της φετινής τευτλοκαλλιέργειας στηρίζουμε ένα τιμολόγιο για τους τευτλοπαραγωγούς, το οποίο θα καθιστά βιώσιμη την καλλιέργειά τους και θα τους αποδίδει ένα αξιοπρεπές εισόδημα με βάση το περσινό τιμολόγιο.





ΠΗΓΗ