31 Ιουλ 2015

ΧΑΜΟΣ! -ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ!

Σε διαγραφές δανείων και τόκων των οικονομικά αδύναμων πελατών της προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατ’ εντολήν του προέδρου της τράπεζας, Μιχάλη Σάλλα, έχει έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε η τράπεζα αναφέρεται ότι στο πρόγραμμα «εντάσσονται οι δικαιούχοι του νόμου 4320/2015», όσοι δηλαδή πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή τους στον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας (www.piraeusbank.gr) αναφέρεται ρητά: «Μπορείτε να αιτηθείτε την ένταξή σας στο πρόγραμμα της Τράπεζας μόνο εφόσον έχετε ήδη υπαχθεί στον Νόμο, ακολουθώντας τη σχετική διαδικασία». Μετά την ένταξη στον νόμο, οι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτημα στην τράπεζα (σε ένα από τα 803 καταστήματα) μετά τις 21 Μαΐου 2015 ώστε να αξιολογηθεί το αίτημά τους. «Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι εάν δεν εμπίπτετε στις παραπάνω προϋποθέσεις, η Τράπεζα θα σας προτείνει μια ευνοϊκή λύση ρύθμισης των οφειλών σας» αναφέρεται στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση.
Το πρόγραμμα λοιπόν αφορά μόνο εκείνους που θα ενταχθούν στον νόμο 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή εκείνους που είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, έχουν πενιχρά εισοδήματα (μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών) και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Εκτιμάται πάντως ότι η πλειονότητα των συγκεκριμένων δανείων (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια) είναι «κόκκινα» και δεν εξυπηρετούνται εδώ και πολύ καιρό.
Πρόκειται, δηλαδή για δάνεια που η τράπεζα έχει διαγράψει από τον ισολογισμό της αλλά παρέμεναν απαιτητά από τους δανειολήπτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Πειραιώς: 

1. Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.
2. Παγώνει τα στεγαστικά δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4320/2015.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς κάνει λόγο για «πρωτοβουλία για την ανακούφιση των οφειλετών – πελατών της (…) συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (…) και αντανακλά τη γενικότερη κινητοποίηση της Τράπεζας για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, σηματοδοτώντας την προσπάθεια όλων μας για μια νέα αρχή». Ωστόσο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι η Πειραιώς επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να βελτιώσει το προφίλ της αλλά και να ρίξει γέφυρες προς την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία της Πειραιώς αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μαζικής διαγραφής οφειλών με οριζόντιες ρυθμίσεις, αν και τελικά θα αφορά μικρό αριθμό δανειοληπτών. Τραπεζικά στελέχη ωστόσο εκτιμούν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Δεν αποκλείουν εξάλλου να υπάρξουν και πρωτοβουλίες, όχι οριζόντιες αλλά σίγουρα γενναίες, που θα αφορούν και τους υπόλοιπους δανειολήπτες, που μπορεί να μη βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ωστόσο το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά.
Στην Πειραιώς πάντως δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των ωφελημένων πελατών της, καθώς η ανοικτή διαδικασία υπαγωγής των νοικοκυριών στις διατάξεις του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων, θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου.
Πάντως τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα ελαφρυνθούν περίπου 50.000 δανειολήπτες της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά το κόστος από τη διαγραφή των οφειλών, η τράπεζα εκτιμά ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Στελέχη σημειώνουν ότι πέρσι η Πειραιώς έκανε προβλέψεις για κάλυψη επισφαλών δανείων της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 ρύθμισε δάνεια συνολικής αξίας 9,9 δισ. ευρώ.










www.dikaiologitika.gr