17 Ιουλ 2017

ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ - 9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΚΑΙΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Ο αρχαίος άσκαυλος ή φυσσαλίς,η γνωστή μας βορειοελλαδίτικη γκάιντα, η νησιώτικη τσαμπούνα, το ποντιακό τουλούμ, η κρητική ασκομαντούρα είναι με παραλλαγές το ελληνικό μουσικό όργανο που συνδέει πολιτισμικά την Ευρώπη ως τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα αραβικά κρατίδια η γκάιντα, με ελάχιστες παραλλαγές, εξακολουθεί να "ξεσηκώνει" πόλεις και χωριά,μικρούς και μεγάλους!
Παραμένει για να μας θυμίζει το δεσμό του ανθρώπου με το ζωικό βασίλειο. Το σώμα της φτιαγμένο από δέρμα ζώου(κυρίως κατσίκας και λιγότερο προβάτου)αποτελείται από ένα μελωδικό σωλήνα κι από έναν ή περισσότερους συνοδευτικούς αυλούς.


Το Σάββατο 26 Αυγούστου στις 9:00 το βράδυ στα Τρίκαλα Ημαθίας, μόλις

35 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη,την Βέροια και την Κατερίνη, η γκάιντα έχει την τιμητική της. Γκαϊντατζήδες από διάφορες γωνιές της Ελλάδας αλλά και από διάφορες χώρες της Ευρώπης, θα συρρεύσουν για να μας παίξουν χορούς των τόπων τους!

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά λοιπόν  ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας "Ανατολική Ρωμυλία" μαζί με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αλεξάνδρειας διοργανώνουν το 9ο Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΙΤΕ  trikala-imathias.gr