10 Σεπ 2016

Τρεις λύρες, τρεις πολιτισμοί παντρεύτηκαν στην μακεδονική γη..στη 2η Γιορτή Γης της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας!(εικόνες)

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας με αφορμή την 2η Γιορτή Γης, διοργάνωσε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση με κεντρικό τίτλο «οι Λύρες της Ελλάδος».  Η εκδήλωση που κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου, σκοπό είχε να αναδείξει τη λύρα με δοξάρι, την ποικιλία των μορφών και την ιδιαίτερη παρουσία της στην Ελληνική μουσική παράδοση καθώς και  όλα εκείνα τα κοινά σημεία των τριών πολιτισμών που πορεύονται μαζί! Εμπνευσμένη λοιπόν η
Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας από την επιρροή της λύρας στην διαμόρφωση της μουσικής μας ιστορίας επέλεξε να παρουσιάσει την Κρητική, την Ποντιακή και την Θρακιώτικη λύρα αλλά και μια προσπάθεια γνωριμίας, σύμπραξης και εναλλαγής μουσικών, χορών, γαστρονομίας και άλλων πολιτιστικών στοιχείων της κάθε περιοχής. Τρείς σύλλογοι σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας ανέλαβαν την σύμπραξη αυτή, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο σύλλογος Κρητικών Ημαθίας και ο σύλλογος περιβάλλοντος και πολιτισμού Αράπιτσα Νάουσας  ήταν οι εκφραστές της χορευτικής  ενότητας της κάθε περιοχής. Οι τρεις  πολιτισμοί, του Πόντου, της Κρήτης και της Θράκης ενώθηκαν στην αγκαλιά του Αί Δημήτρη και παρουσίασαν τις κουζίνες τους, στοιχεία της παράδοσής τους, έγιναν ένα σώμα μια ομάδα και χόρεψαν όλοι μαζί κάτω από τους ήχους των μουσικών οργάνων τους, που αποτελούν ταυτόχρονα σύμβολο της παράδοσής τους, τις λύρες τους.
Μια πανδαισία μουσικής και λόγου, με εκρηκτικά συναισθήματα. Διαφορετικοί χοροί και μουσικές, διαφορετικοί άνθρωποι συναντήθηκαν για ένα μοναδικό μουσικό-χορευτικό πάντρεμα σε μια σκηνή, στην Γιορτή Γης. Οι τρεις πολιτισμοί δεν παρέλειψαν, σεβόμενοι τον τόπο που τους φιλοξενεί, και έκλεισαν τη μουσικοχορευτική παράστασή τους μ’ ένα μακεδονίτικο χορό, στη σκηνή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 80 χορευτές προσφέροντας ένα επιβλητικό και ολοκληρωμένο θέαμα και ακρόαμα σε μια συνεργασία σταθμό για την ιστορία του τόπου μας. Μετά το πέρας της μουσικοχορευτικής παραστάσεις ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας  από καταξιωμένους καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής. Αναπόσπαστο κομμάτι της εκδήλωσης και φέτος η ανάδειξη και η προβολή των Ημαθιώτικων καρπών, κατά την είσοδο όλοι επισκέπτες είχαν την χαρά να γευτούν δωρεάν πρωτότυπες και δροσιστικές προτάσεις από φρούτα και λαχανικά της περιοχής που επιμελήθηκε με κάθε λεπτομέρεια η ομάδα  Τζέπος, στα τραπέζια υπήρχαν τοποθετημένα καλαίσθητα καλαθάκια με ποικιλία φρέσκων φρούτων της περιοχής μας, στη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν πάνω από 800 κομπόστες ροδάκινο στους θαμώνες της εκδήλωσης ενώ στο χώρο φιλοξενούνταν εκθεσιακό περίπτερο με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Πλούσιες παράλληλες δράσεις για τους μικρούς μας φίλους ανέλαβε ο πολιτιστικός σύλλογος Art Ville , ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης σε ειδικά διαμορφωμένους κάδους συγκεντρώνονταν πλαστικά καπάκια σε για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για ΑΜΕΑ. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού κλήθηκαν να περιβάλλουν την εκδήλωση για παν ενδεχόμενο.
 Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαιτζίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Νάουσας και Βέροιας ,πατέρες της εκκλησίας, πολιτευτές, πρόεδροι και σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων, ο κ. Αντώνης Καγκελίδης μέλος της ΠΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου Ευστάθιος Χωραφάς Πατρίδας, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων ,εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι των  ΜΜΕ.  Τα προϊόντα τους  προσέφεραν για την εκδήλωση αυτή, τα Αγροεφόδια, Auto Σεμερτζίδη,  κ.Κυριάκος Καραγκιοζίδης, Άρωμα Κρήτης, Κρεοπωλείο Μπαντής, Διαμάντης, Πατσιαβούρας, Μαρμελίζα, Ταραμολής, Ερεσιώνη,  Ευγενία, 4 Εποχές, ASPIS , VENOUS, SKO, ALMITO. ASOP Επισκοπής, ΑΣ Επισκοπής, Αφοί Καλαιτζίδη, Αφοί Κεσίδη CROM, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΜΙΕΖΑ, ΓΚΕΑΣ, Ομόνοια, ΑΣ Νάουσας, ΑΣ Ειρηνούπολης, ΑΙΑΝΤΑΣ, ΑΝΑΝΙΑΣ, Αγ. Χριστόφορος, super market SMART PRICE.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της μεγάλης διοργάνωση αυτής, στους Xορηγούς μας, τους Eθελοντές, τα Mέλη, τους Xορευτές και ιδιαίτερα σε όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους αυτών που στάθηκαν αρωγοί στην ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου.  Επίσης στην κα. Τζούρτζια Αθηνά για την επιμέλεια της διακόσμησης, τον κ. Τζέπο Γιώργο και την ομάδα του, τον Ευστάθιο Χωραφά Πατρίδας  για τον εξοπλισμό της εκδήλωσης, τον κ.
Κοντόπουλο Αθανάσιο και το προσωπικό του για τον εξοπλισμό της εκδήλωσης, την ομάδα του Art Ville, την κα Τομουλίδου Ελένη, την κα, Κωσταντούδη Δήμητρα, την Τρεμπελή Δήμητρα, την κα. Χαιτίδου Σοφία για τα ύπεροχα παραδοσιακά φαγητά τους, τον κ. Τσιφλίδη για τις υπηρεσίες του, τον Κολίτσα Γιάννη για την ηλεκτρολογική κάλυψη, την Νατάσα Σεβαστίδου για την φωτογραφική κάλυψη, τον Μωυσιάδη Κώστα για την τεχνική στήριξη, την Ειρηνούπολη Logistic, την κα. Φερλαχίδου Σοφία, τον κ. Βασιλειάδη Χρήστο, την Κατερίνα Μουχτάρη, την Ιωαννίδου Χριστίνα, τον Τζέτζιο Κώστα και τον Σίμο Τάμογλου.
Με εκτίμηση το ΔΣ