5 Αυγ 2015

ΒΟΜΒΑ! - ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ "ΛΕΥΚΟ ΧΡΥΣΟ"!

Το αιγυπτιακό βαμβάκι είχε κυρίαρχη θέση στην αποικιακή οικονομία της εποχής της βασίλισσας Βικτωρίας, για να γίνει τελικά ο χρυσός κανόνας για τα καλύτερα κλινοσκεπάσματα και είδη ένδυσης στον κόσμο. Δύο αιώνες αργότερα, εταιρείες από την Hugo Boss έως την Christian Dior, επιβραβεύουν ακόμη το εύπλαστο υλικό για την απαλότητα και την ανθεκτικότητά του.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Αίγυπτο. Οι αγρότες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια που αποτελεί σχεδόν μέρος της ταυτότητας του έθνους, σαν τις Πυραμίδες. Στρέφονται στα σιτηρά επειδή χωρίς τις κρατικές ενισχύσεις οι μακριές ίνες βαμβακιού δεν είναι κερδοφόρες και πλέον οι επιδοτήσεις σε μετρητά αρχίζουν να στερεύουν καθώς η χώρα παλεύει με ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στη Μέση Ανατολή. Η παραγωγή πιθανότατα θα υποχωρήσει 35% την επόμενη σεζόν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
"Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι μοναδικά", σχολιάζει ο Andrei Guitchounts, Διευθυντής Ανάλυσης Εμπορίου της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος στην Ουάσιγκτον. "Εάν χάσουμε αυτή την παραγωγή, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος παραγωγός που να μπορεί να την αντικαταστήσει".
Τρομερά απαλό
Μετά την επανάσταση του 2011 που έδωσε τέλος στην επί τρεις δεκαετίες εξουσία του Προέδρου Hosni Mubarak, η Αίγυπτος βρέθηκε αντιμέτωπη με πολιτικές αναταραχές αλλά και τη χειρότερη οικονομική ύφεση εδώ και δεκαετίες. Η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις ενέργειας και έλαβε φέτος οικονομική στήριξη 6 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.
Τα οικονομικά προβλήματα επιταχύνουν τον αφανισμό μιας πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τα πανάκριβα σεντόνια των ξενοδοχείων Westin Hotel,τα Hugo Boss πουκάμισα ή τη φίρμα J. Crew. Η Turnbull & Asser, μια βρετανική εταιρεία ενδυμάτων που στα 130 χρόνια ζωής της έχει ντύσει βασιλείς αλλά και τον James Bond, χρησιμοποιεί το βαμβάκι που καλλιεργείται στο Δέλτα του Νείλου.
Το αιγυπτιακό βαμβάκι θεωρείται το καλύτερο όλων των ποικιλιών, καθώς παρέχει μια "εξαιρετικά μαλακή και εύπλαστη" ύφανση, όπως αναφέρει ο οίκος Martha Stewart στην ιστοσελίδα του. Οι μακριές ίνες του είναι ο λόγος που τα υφάσματα δεν βγάζουν πολύ χνούδι και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου. Οι κλωστές είναι τουλάχιστον 35 χιλιοστά σε σύγκριση με μέσο όρο 27 χιλιοστών για τις άλλες ποικιλίες, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου. "Φοβόμαστε πολύ μήπως χάσουμε αυτό το καλό βαμβάκι" λέει ο Aldo Pienzi της Albini Group, μιας ιταλικής κατασκευάστριας υφασμάτων για σχεδιαστές όπως οι οίκοι Hermès και Christian Dior.
H παραγωγή της Αιγύπτου βαίνει μειούμενη εδώ και τρεις δεκαετίες καθώς οι κλωστοϋφαντουργίες στράφηκαν σε φθηνότερες, χαμηλότερης ποιότητας ίνες από την Ασία και υφάσματα όπως ο πολυεστέρας. Η ζήτηση για υψηλής ποιότητας βαμβάκι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% της παγκόσμιας αγοράς βαμβακιού. Η Αίγυπτος, η οποία έχει γίνει η μεγαλύτερη εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο επειδή δεν μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ψωμί, αποφάσισε ότι δεν έχει πια νόημα να δαπανά τόσα πολλά στο βαμβάκι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι δεν θα δώσει επιδοτήσεις την επόμενη σεζόν επειδή δεν θα υπάρχει αρκετή διεθνής ζήτηση και η ποιότητα της καλλιέργειας υποβαθμίζεται, λέει ο Eid Hawash, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας.

Πέρυσι η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιδότησε τους καλλιεργητές με 1.400 αιγυπτιακές λίρες (184 δολάρια) ανά φεντάνι (περίπου 4 στρέμματα). Η κυβέρνηση θα παραχωρήσει τώρα μόνο σπόρους και λίπασμα στους αγρότες που σύναψαν συμβάσεις πώλησης με αγοραστές προτού ξεκινήσει η σεζόν. Αυτό θα επιφέρει μείωση στις επιδοτήσεις επειδή οι εξαγωγείς και οι υφαντουργίες δεν συνηθίζουν να τα βρίσκουν στην τιμή προτού αναπτυχθεί η καλλιέργεια, λέει ο Mefreh El-Beltagi, επικεφαλής της αιγυπτιακής Ένωσης Εξαγωγών Βάμβακος.


O Sabry Hassafy λέει ότι θα μειώσει την παραγωγή βαμβακιού που η οικογένειά του καλλιεργεί εδώ και τρεις γενιές στη βόρεια περιφέρεια Beheira. Αυτή τη σεζόν, έσπειρε βαμβάκι σε έκταση ενός φεντανιού από 10 πέρυσι και δεν αποκλείεται να διακόψει τελείως την παραγωγή την επόμενη σεζόν για να εστιάσει στο καλαμπόκι και τα κτηνοτροφικά φυτά. Το βαμβάκι θα του αποφέρει περίπου 6.000 αιγυπτιακές λίρες, ενώ τα κόστη του περιλαμβάνουν 3.000 λίρες για τους εργάτες, 1.000 λίρες για τα λιπάσματα και 2000 λίρες για το νερό και τους σπόρους. "Για τον πατέρα μου και τον παππού μου το βαμβάκι ήταν μια επικερδής καλλιέργεια", λέει ο Hassafy says. "Ήταν λόγος εθνικής υπερηφάνειας. Τώρα όλοι το αποφεύγουν".

Οι ΗΠΑ, ο έτερος μεγάλος προμηθευτής βάμβακος υψηλής ποιότητας ξεπέρασε την Αίγυπτο με το pima, μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η χώρα θα καλλιεργήσει περίπου 566.400 δεμάτια βαμβακιού αυτή τη σεζόν, περίπου 40% περισσότερο σε σχέση με το 2009. Η υψηλής ποιότητας ίνα είναι ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς, η οποία θα παράγει 111 εκατομμύρια δεμάτια την επόμενη σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της USDA. Η συνολική ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά από το 2010.

Ενώ δεν προέρχονται όλα τα υψηλής ποιότητας βαμβάκια από την Αίγυπτο, η χώρα παράγει το περισσότερο από αυτό που χρησιμοποιείται για είδη πολυτελείας.

Οι προμηθευτές της Αιγύπτου είναι μεταξύ των πιο ακριβών. Μια ποικιλία, γνωστή ως Giza 86 είχε κόστος 1,12 δολάρια ανά λίβρα στις 19 Ιουνίου όταν η διεθνής τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 72 σεντς ανά λίβρα.



www.capital.gr