12 Μαΐ 2015

ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑΙ!

Τα ερωτευμένα ζευγάρια συχνά μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, τελειώνει ο ένας τις προτάσεις του άλλου και γελάνε με τα ίδια αστεία. Τώρα σύμφωνα με νέα έρευνα φαίνεται ότι και οι καρδιές τους χτυπούν στον ίδιο ρυθμό.


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν τις φυσικές και σωματικές αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών που έχουν σχέση. «Έχουμε δει αρκετές έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ένας σύντροφος συναισθάνεται τον άλλον, αλλά αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι μοιράζονται εμπειρίες και σε σωματικό επίπεδο» είπε ο επικεφαλής καθηγητής Αιμίλιο Φερέρ.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από 32 ζευγάρια να καθίσουν σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς να μιλούν ή να αγγίζονται. Οι παλμοί της καρδιάς τους και η αναπνοή τους καταγραφόταν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι παλμοί της καρδιάς τους συγχρονίστηκαν. Ο ρυθμός της καρδιάς καθώς και της αναπνοής τους ήταν σε συμφωνία. Μάλιστα παρατήρησαν ότι οι γυναίκες προσάρμοζαν σε μεγαλύτερο βαθμό τους σωματικούς τους ρυθμούς σε αυτούς των ανδρών ίσως επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Το φαινόμενο του συγχρονισμού του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής δεν παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες στο πείραμα έκατσαν στο ήσυχο δωμάτιο με έναν άγνωστο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emotion της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης
ΠΗΓΗ