8 Ιαν 2015

ΜΕΛΙ Η΄ ΖΑΧΑΡΗ; ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ;

Αντίθετα από ό,τι μπορεί να πιστεύεις, για τον οργανισμό σου η ζάχαρη και το μέλι είναι πάνω-κάτω το ίδιο… δηλαδή σάκχαρα. Ωστόσο, εάν θέλεις μια κουταλιά για να γλυκάνει το τσάι ή το γιαούρτι σου, καλύτερα να προτιμήσεις το μέλι. Για να καταλάβεις το λόγο, ας δούμε πώς χρησιμοποιεί το σώμα μας τα σάκχαρα.


Η ζάχαρη

Ο οργανισμός λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται μέσω των τροφών, τα οποία διασπά σε γλυκόζη. Όσο πιο σύνθετη είναι μια τροφή τόσο περισσότερη ενέργεια θα πρέπει να καταναλώσει για να τη διασπάσει. Η ζάχαρη αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη – το σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και διασπάται πολύ εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Όση από αυτή δεν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του, θα αποθηκευτεί με τη μορφή λίπους.

Το μέλι

Το μέλι, από την άλλη, έχει παρόμοια σύνθεση αλλά οι αναλογίες διαφέρουν, καθώς αποτελείται από περίπου 30% γλυκόζη και λιγότερο από 40% φρουκτόζη. Έτσι, υπάρχει ένα επιπλέον 20% από άλλα σάκχαρα στο μίγμα, κάποια από τα οποία είναι πιο σύνθετα, όπως για παράδειγμα η δεξτρίνη. Αυτό σημαίνει ότι για να μετατρέψει όλη την ποσότητα σε γλυκόζη, το σώμα μας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, σε σχέση με τη ζάχαρη. Έτσι, οι θερμίδες που παίρνουμε από το μέλι είναι λιγότερες.

Επιπλέον, εκτός από σάκχαρα το μέλι περιέχει κάποια ισχοστοιχεία, τα οποία συνέλεξαν οι μέλισσες από τα άνθη. Έτσι, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή του τρύγου, το μέλι μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων όπως ψευδάργυρο και σελήνιο, αλλά και κάποιες βιταμίνες. Τέλος, η ζάχαρη επειδή υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία είναι πιθανόν να περιέχει περισσότερα πρόσθετα αλλά και συντηρητικά –αντίθετα από το μέλι που δεν χαλάει.


shape.gr