21 Ιαν 2015

ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΞ?

Μπορεί γενιές και γενιές να μεγάλωσαν με τον μύθο ότι ''τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός'' αλλά πλέον οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια ης ζωής τους με απλά μαθήματα ανατομίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, το παιδί μπορεί να κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το σεξ που φέρνουν σε αμηχανία τους γονείς.

Πότε οι γονείς  και σε ποια ηλικία μπορούν να μιλήσουν στο παιδί τους γαι το σεξ;

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.


Του Πέτρου Γεωργιτσογιαννάκου ιατρού

Ένα 12χρονο παιδί θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι  η αντισύλληψη.

Μεταξύ ενός έως τεσσάρων ετών το παιδί αρχίζει να ανακαλύπτει το σώμα του αλλά και το σώμα των άλλων.

Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 4 και 6 ετών μπορούν να υπάρχουν συχνά παιχνίδια σεξουαλικού χαρακτήρα, και μεταξύ 9 και 12 ετών είναι καλό  τα παιδιά να γνωρίζουν την αντισύλληψη.

Σε ηλικία 15 ετών, τέλος, θα πρέπει να είναι ενήμερα για την πιθανότητα και το δικαίωμα τους  να προβούν  σε άμβλωση - αυτές είναι οι χρονικές στιγμές της εφαρμογής της σεξουαλικής αγωγής που περιέχονται στο έγγραφο «Προϋποθέσεις για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Ευρώπη », που αναπτύχθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην  Ευρώπη  και το Κέντρο για την Εκπαίδευση Υγείας στην Κολωνία.

Οι πέντε ηλικιακές ομάδες που εξετάζονται στο κείμενο (0-4 ετών, 6-9 ετών, 9-12 ετών, 12-15 ετών, πάνω από 15)  θα  πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με ορισμένες πτυχές των ερωτικών σχέσεων.
«Τα κορίτσια και τα αγόρια, είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της συνολικής σεξουαλική υγείας, να αναπτύξουν μια θετική και υπεύθυνη στάση απέναντι στην σεξουαλικότητα και έτσι πρέπει να γνωρίζουν και τις δύο πτυχές της - του  κινδύνου και της  απόλαυσης.»

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, η εκμάθηση όλων όσων περιστρέφονται γύρω από το σεξ είναι μια διαδικασία που αρχίζει «όταν τα παιδιά φορούν ακόμα πάνες»:

- Μεταξύ 0 και 4 ετών , ξεκινάει η ανακάλυψη των αισθήσεων, των συναισθημάτων και η εξερεύνηση του σώματος .

- Η περίοδος μεταξύ 4 και 6 ετών χαρακτηρίζεται από την εξερεύνηση του σώματός τους και των άλλων που συμμετέχουν στο παιχνίδι . Σε αυτό το στάδιο γίνονται συχνά «σεξουαλικά παιχνίδια», σιγά - σιγά  αυτά γίνονται πιο σεμνά και η πλειοψηφία τους αρχίζει να βάζει τα όρια.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν σε αυτό το στάδιο εξηγήσεις σχετικά με την ερωτική επαφή, την εγκυμοσύνη , την ομοφυλοφιλία και την κακοποίηση.

- Σύμφωνα με τους ειδικούς , μεταξύ 6 και 9 ετών, τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να αρχίσουν να ενημερώνονται σχετικά με την έμμηνο ρύση, την εκσπερμάτωση, τις μεθόδους αντισύλληψης, για τις ασθένειες που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, για την σεξουαλική βία και την έννοια του «αμοιβαίου συναινετικού έρωτα, εθελοντικού, κατάλληλου για την ηλικία και το πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό του/της συντρόφου.

- Μεταξύ 9 και 12 ετών, πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι είναι και πώς να χρησιμοποιούν τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά.

- Στην ηλικία των 12 , θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αναποτελεσματική αντισύλληψη και , σύμφωνα με την WHO, αυτή είναι η εποχή για να ενθαρρύνονται να αποκαλύπτουν την ομοφυλοφιλία τους .

-  Στην ηλικία των 15, δεν μιλάμε πλέον για «παιδιά», αλλά για «έφηβους» που πρέπει να είναι σε θέση να «προβαίνουν σε ολοκληρωμένες αποφάσεις σχετικά με την αντισύλληψη » και το
«δικαίωμα στην άμβλωση» .

Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός




πηγη.iatropedia.gr